<

Ambasadorica SAD u UN: Ne postoji budućnost entiteta izvan BiH

Ambasadorica SAD u UN Linda Thomas-Greenfield kazala je u Vijeću sigurnosti UN-a kako je cjelovitost BiH neupitna.
Ona se obratila nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko podnio izvještaj o stanju u BiH koji je koji se odnosi na period od 16. oktobra 2020. do 15. aprila 2021. godine.

“Pozicija SAD u odnosu na Dejtonski mirovni sporazum i budućnost Bosne i Hercegovine kao jedne države, koja teži euroatlantskim integracijama, ostaje nepromijenjena. Predani smo principima Dejtonskog sporazuma da je BiH demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa nezupitnim teritorijalnim intergitretom. Ne postoji budućnost niti za jedan entitet izvan Bosne i Hercegovine”, kazala je Thomas-Greenfield.

Ona je poručila kako SAD čvrsto podržavaju ulogu Ureda visokog predstavnika u implemenatciji civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma.

“Vrijeme je za obnovljeni fokus i akciju s ciljem ispunjavanja ovih planova. Kao prvo i najvažnije je borba protiv korupcije koja prijeti vladavini zakona u BiH. Korumpirani političari i pravosudni radnici pod političkim utjecajem je jedna od prepreka sa kojima se BiH suočava. BiH gubi mlade i talentovane ljude. Odlaze u zemlje gdje imaju veće prilike i gdje će biti nagrađeni za svoj rad. Jedino rješenje za bh. političare je da jačaju institucije. Nakon korupcije, druga najveća prepreka za napredak su političari koji se fokusiraju na etnonacionalističke ciljeve”, istakla je ona.

Ona se složila sa Inzkom kako je potrebno formirati Vladu FBiH bez ikakvog odlaganja.

 

saff.ba

<