<

Ambasador Milisav odbio zastavu BiH spustiti na pola koplja: Odgovaram samo Dodiku

Kao razlog navodi činjenicu da je ministrica Turković donijela samoinicijativno, te da ne postoji odluka Vijeća ministara koja bi bila obavezujuća

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ottawi (Kanada) Marko Milisav izjavio je za Srnu da nije postupio po instrukciji ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, koja je naložila diplomatsko-konzularnim predstavništvima da 11. jula obilježe dan žalosti spuštanjem zastave BiH na pola koplja. Kao razlog navodi činjenicu da je tu odluku ministrica Turković donijela samoinicijativno, te da ne postoji odluka Vijeća ministara koja bi bila obavezujuća, piše Srna.

Milisav je istakao da se diplomatsko-konzularna mreža ne može staviti u funkciju jednog naroda i da se upravo takvim zloupotrebama narušava ugled BiH.

– Sviđalo se to nekome ili ne, BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog i sve odluke moraju se donositi konsenzusom. Kao ambasador jedino sam dužan, a to je i moj stav i lično opredjeljenje, da zastupam usaglašene odluke i interese sva tri naroda. Možda su pojedinci u Federaciji BiH od nekih prethodnih ambasadora koje su imenovale neke druge političke partije iz Republike Srpske navikli na podaničko ponašanje i drugačiji stav, ali ja sam imenovan na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i samo me on može pozvati na odgovornost, poručio je Milisav.

Kada je riječ o samoj zastavi, rekao je ambasador BiH u Kanadi, ona nije uklonjena na taj dan, kako to tvrde bh. građani u Kanadi, već je zajedno sa kopljem otkinuta za vrijeme nedavne oluje u Ottawi i biće vraćena i pravilno istaknuta kada bude završen proces nabavke i postavljanja jarbola.

– Zbog loše komunikacije i generalno negativnog stava prema srpskim ambasadorima u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara ne mogu precizirati kada će taj proces biti završen. Raegovanje “brojnih federalnih medija” bez provjere činjenica samo je još jednom potvrdilo jednostranost i jednoumlje i pokazalo negativan stav prema svemo što odstupa od njihove istine, istakao je Milisav za Srnu.

On je naglasio da zbog takvih neprofesionalnih tekstova objavljenih u “pojedinim federalnim medijima”, njegova porodica je izložena prijetnjama i neukusnim komentarima ekstremističkih bošnjačkih organizacija i individua.

– Međutim, to mi je samo potvrda da, kao član reprezentacije Republike Srpske, svoj posao obavljam korektno i da sam na dobrom putu, dodao je ambasador BiH u Kanadi.

Podsjećamo, Institut za istraživanje genocida Kanada poslalo je otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH i ministrici vanjskih poslova BiH koje se tiče nepoštivanja instrukcija ambasadora BiH u Kanadi Marka Milisava.

Izvor:  Oslobodjenje

<