<

Alkalaj govorio u UN-u, Dodik nije uspio spriječiti obraćanje

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, govorio je večeras na zasjedanju Vijeća sigurnosti gdje se govorilo o radu Krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Alkalaj se obratio iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik to želio spriječiti jer “Predsjedništvo nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja”. Nakon obraćanje Alkalaja reagovao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je kazao kako on nije zvanični predstavnik BiH i da on ne predstavlja Srbe u ovoj državi.

Sven Alkalaj se na početku izlaganja zahvalio sudiji Agiusu i Mehanizmu na dobro obavljenom radu. Podsjetio je kako su pravosudni organi BiH poduzeli sve mjere u realizaciji strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Naveo je kako je jedan od ciljeva da se završe svi predmeti do 2023. Svi potencionalni počinioci moraju odgovarati za svoja djela, dodao je ambasador.

Sven Alkalaj govorio o zločincima Đukiću i Mladiću

Sven Alkalaj je kritikova vlasti u Srbiji na pružanju zaštite osuđenom ratnom zločincu Đukiću.

“Slučaja generala Đukić je od vitalne važnosti na pokazivanju saradnje BiH sa pravosudnim organima u susjedstvu. Nakon što je Đukić osuđen za ratne zločine on je pobjegao u Srbiju. To je nanijelo štetu odnosima. On se mora vratiti da bi se suoči sa svojim zločinima”, zaključio je Alkalaj.

Govorio je i o ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“Nakon što je Mladić 10-ak godina izbjegavao pravdu, uz podršku vlasti Srbije, Mehanizam je danas donio presudu i zatvori ovo poglavlje. Postoje oni koji glorificiraju ratne zločine. I negiraju genocid. Naročito je to vezano za slučaj Mladić. Današnja presuda pokazuje da neće uspjeti pokušaj da se ponov piše historija”, poručio je Sven Alkalaj.

Nakon njegovog obraćanja riječ je tražio prvi čovjek Srbije Vučić. Kazao je kako Alkalaj nema odobrenje da večeras govori. Tako ga je obavijestio Milorad Dodik. Nakon što je Vučić završio izlaganje završena je sjednica Vijeća sigurnosti.

Podijeljeno Predsjedništvo BiH

Podsjećamo, Dodik je danas kazao da se Alkalaj ne može obratiti VS-u “jer Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja”.

Dodik je u pismu naveo da bh. ambasador može fizički prisustvovati zasjedanju. Ali “bez obraćanja”.

Večeras je reagovao njegov kolega iz Državnog predsjedništva. On je u pismu adresiranom na VS UN-a kazao kako Alkalaj imao potpuno odbrenje da se obrati na sjednici.

“Koristim priliku da vas informišem kako predsjedavajući Dodik nije slijedio proceduru Predsjedništva kada je iznio svoje mišljenje. U svojstvu člana Predsjedništva BiH informišem vas da nema nikakvih prepreka za obraćanje ambasadora Alkalaja pred Vijećem sigurnosti”, zaključio je Komšić.

On je u reakciji za N1 kazao da je “Dodik razbojnik poput Mladića”.

“Taj istovremeno ne priznaje presude suda Ujedinjenih nacija i piše Vijeću sigurnosti UN-a. S ciljem da sprječi obraćanje ambasadora BiH na sjednici Vijeća sigurnosti”, naveo je na kraju Željko Komšić.

N1

<