<

Alija Tabaković: Srebrenici vratiti dostojanstvo i popraviti odnose između Bošnjaka i Srba

Četiri mjeseca od prvobitnog roka probosanski blok stranaka u Srebrenici jučer je postigao dogovor o tome da zajednički kandidat za načelnika ove općine bude Alija Tabaković iz Stranke demokratske akcije (SDA). Stava je da Srebrenici treba vratiti dostojanstvo i popraviti odnose između Bošnjaka i Srba.

Tabakovićevo ime kao kandidata za prvog čovjeka ove općine obznanjeno je nakon što su od svoje eventualne kandidature odustali Ćamil Duraković, Nedib Smajić, Hamdija Fejzić, Munir Habibović, Begija Smajić i Sadik Ahmetović.

Početkom januara 2020. godine SDA, SBiH, SBB, PDA, DF i nezavisni odbornici u Skupštini Opštine Srebrenica potpisali su zajedničku deklaraciju kojom su najavili jedinstven nastup na sljedećim izborima, ali i predlaganje zajedničkog kandidata za načelnika ove općine.

Izbor kandidata najavili su do kraja januara, međutim to se tek jučer desilo, a kao glavni razlog kašnjenja u ovom procesu prvenstveno je navedena nemogućnost usaglašavanja političkih stranaka vezano za odabir jedne od ponuđenih osoba, potom i pandemija koronavirusa.

Nakon ranijih mimoilaženja u političkim stavovima te u Skupštini Opštine Srebrenica, jučer su sve probosanske političke partije i članovi inicijative “Moja adresa Srebrenica” održale sastanak, na kojem je dogovoreno da SDA predloži kandidata za načelnika ove općine.

Tako se na mjestu kandidata našao Alija Tabaković koji je istakao da su se u posljednje vrijeme vodili razgovori na tu temu, naglasivši da je jučerašnji sastanak pokazao da je u politici sve moguće, pa i to da nemoguće postane moguće.

Kako je naveo, Srebrenica se u proteklom periodu našla u situaciji u kojoj je od više kandidata mogla izabrati jednog, koji će zastupati probosansku politiku u ovoj sredini.

“To ne znači automatski da je anti-srpska, anti-hrvtska ili anti-neka druga. U Srebrenici imamo dva koncepta – jedan je onaj koji želi da Srebrenicu stavi iznad interesa i da se bavi istinom i prosperitetom, dok je drugi nažalost takav da ga uglavnom čini politika negiranja genocida i zločina”, kazao je Tabaković.

Na posljednjim lokalnim izborima za načelnika Srebrenice izabran je Mladen Grujičić iz SNSD-a, a Tabaković ističe da su u protekle četiri godine narušeni svi pozitivni primjeri koji su bili u odnosima, prije svega među Bošnjacima i Srbima.

“To sada želimo promijeniti. Mi smo do prije četiri godine imali politiku koja nije bila idealna, ali je sigurno bila mnogo bolja od postojeće, ako ćemo govoriti realno. Svjedoci smo da su u protekle četiri godine sve nevladine organizacije napustile Srebrenicu, svi projekti koje su realizirale međunarodne organizacije su povučeni. U Srebrenicu niko više ne dolazi, a u posljednjem periodu ona se pamti samo po aferama. Jučer smo poslali poruku da želimo vratiti Srebrenici dostojanstvo koliko god je to moguće” naglašava Tabaković.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

U Skupštini Opštine Srebrenica u proteklom periodu postojala je određena doza razjedninjenosti među zastupnicima u probosanskom bloku, a Tabaković kroz razgovor navodi nekoliko razloga za takvu situaciju.

“Imali smo jednu nerealnu politiku. Doživjeli smo situaciju da je nakon 16 godina na vlast u Srebrenicu došao čovjek iz red srpskog političkog bloka, a tako je bilo i u skupštinskoj većini. Nakon toga se desio nekorektan odnos od srpskih političkih partija i samog načelnika općine da se nauštrb tog potresa Bošnjaka želio napraviti neki novi ustupak i nešto više za taj srpski korpus, raznim cjepanjima, ponudama i izazovima za bošnjačke odbornike”, navodi Tabaković.

Kako kaže, takav politički stav nije doprinio ničemu.

“U proteklih 16 godina, bez obzira kakvi su rezultati bili, nije se desilo da okosnicu vlasti ne čine grupacije i političke partije iz većinski zastupljenog broja odbornika i raznih delegata u Skupštini opštine. Danas je nekoretno ponašanje od načelnika i našeg bivšeg koalicionog partner SNSD-a jer nisu trebali uraditi zbog sebe to da je 80 posto odbornika Bošnjaka izvan sistema, a da se u njemu nalaze samo dvije osobe. To nije dobro za Bošnjake, niti srpsku politiku u Srebrenici”, naveo je Tabaković.

Bošnjački kandidat za načelnika Srebrenice na kraju je naveo da je na jučerašnjem sastanku postignut konsenzus o zajedničkom djelovanju probošnjačkog bloka u predizbornom, ali postizbornom periodu. O svim detaljima daljeg funkcionisanja razgovarat će se u narednom periodu.

klix.ba

<