<

Aleksandar Vučić: Razumijem gnjev bošnjačkog naroda zbog Srebrenice

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da od njega neće dobiti podršku za rezoluciju protiv Srbije, ali da će uvijek dobiti poštovanje za bošnjačke žrtve.

Vučić kaže da “razumije gnjev bošnjačkog naroda zbog Srebrenice”, ali i ne rukovodstvo bošnjačkog naroda koje ga je danima pozivalo, a kada je došao da se pokloni bošnjačkim žrtvama, kako je kazao, na njega su gledali kao na “smrdljiv sir”.

Lazović: Vučić kao akter politika ‘90-ih nema snage da se distancira od Miloševićevog režima

Zato se ne vjeruje Vučiću sve dok omogućava da Milorad Dodik vodi destabilizirajuću politiku prema BiH. Dakle, BiH mora biti oprezna u tim procesima, naglasio je Miro Lazović te dodao da je za njega najznačajniji non paper SANU 2.

– On je prije par godina proizveden u Beogradu. Neslužbeni papir po kome se odvija srbijanska politika Aleksandra Vučića i u Crnoj Gori i u BiH i na Kosovu. To je ta remetilačka politika na način da se onemogućava stabilnost tih država i da se stalno projicira ta velikosrpska ideologija koja je poražena i ‘90-ih godina i međunarodnom politikom, ali Aleksandar Vučić kao akter tih politika ‘90-ih jednostavno nema snage da se distancira od Miloševićevog režima, da prizna ono što je srbijanski režim učinio i u BiH i na prostoru bivše Jugoslavije i na taj način da otvori prostor Srbiji i srpskog narodu za jednu katarzu koja će omogućiti da procesi u regionu krenu pod povjerenjem i na brži način da se otvaraju procesi za region.

To će Vučić morati uraditi, ali čini mi se da je centralno pitanje odnosa Kosova i Srbije. Dok Srbija ne prizna Kosovo još ćemo uvijek taboriti u ovim problemima, naglasio je Lazović.

<