<

Ako voliš Allahovog Poslanika, onda ne ruši i ne uklanjaj ono što je on postavio i odredio

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Amidža Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Abas ibn Abdul-Mutallib, imao je oluk ili žlijeb na putu kojim je prolazio hazreti Omer iz svoje kuće do džamije. Jednog petka hazreti Omer je, u vrijeme kad je bio halifa, obukao ogrtač za džumu i otišao u džamiju da održi hutbu. Neki od članova Abasove porodice zaklali su dvije ptice na krovu kuće, pa su uzeli posudu s vodom i sapirali krv i to onoga trenutka kad je hazreti Omer naišao, ne primjetivši ga, pa je nekoliko kapi vode pomiješane s krvlju poprskalo hazreti Omera i on je naredio da se žlijeb iščupa sa svog mjesta.

Zatim se brzo vratio svojoj kući, presvukao se i vratio se u džamiju. Nakon džuma-namaza prišao mu je Abas ibn Abdul-Mutallib i rekao: ”Zaklinjem se Allahom da je ovaj žlijeb Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svojom rukom postavio na ovom mjestu.”

Tada mu je hazreti Omer rekao: ”A ja tebe zaklinjem Allahom da se popneš na moja leđa i postaviš žlijeb u položaj u koji ga je postavio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.” I Abas je to učinio. (Ahmed)

Hazreti Omer je uklonio žlijeb jer je u njemu vidio štetu, jer, kako god je njegova odjeća uprskana prljavom vodom, tako se može desiti da se uprlja i odjeća drugih ljudi koji budu prolazili tim putem, a on je halifa muslimana i dužnost mu je otklanjati štetu od muslimana koliko god može. Međutim, kada ga je Abas obavijestio da je taj žlijeb postavio lično Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tražio je da se Abas popne na njegova leđa i da ga vrati na njegovo mjesto. Kakva neopisiva ljubav, kakvo vraćanje istini, kakva poniznost i kakvo pokoravanje i slijeđenje Sunneta?!

Međutim, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postavio je ono što je dragocjenije i mnogo vrjednije od žlijeba, pa da li čuvamo ono što je on ostavio i postavio?

Postavio je i naredio dobročinstvo prema roditeljima, pa jesmo li dobročinitelji svojim majkama i očevima ili smo im neposlušni, te time vlastitim rukama rušimo i skrnavimo ono što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postavio i učvrstio svojom mubarek rukom?!

Postavio je i naredio dobročinstvo prema suprugama, pa jesmo li ljubazni dobročinitelji prema našim suprugama, ili one trpe uvrede od nas u vidu ružnih riječi, lošeg ponašanja i nasilja koje slama srce, pa tako vlastitim rukama čupamo ono što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postavio svojom mubarek rukom?!

Postavio je i učvrstio dobročinstvo prema komšijama, pa jesmo li dobročinitelji prema našim komšijama ili ih vrijeđamo, ponekad vikom i galamom, ponekad ogovaranjem, ponekad uhođenjem i istraživanjem njihovih mahana, a ponekad uništavanjem ili uzurpiranjem njihove imovine, pa time vlastitim rukama skrnavimo i rušimo ono što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postavio i učvrstio svojom mubarek rukom?!

Uspostavio je i učvrstio rodbinske veze, pa jesmo li mi od onih koji čuvaju rodbinske veze ili od onih koji ih prekidaju zbog trivijalnih dunjalučkih stvari, pa zbog toga brat ne posjećuje svog rođenog brata, niti sestra poznaje rođenog brata, dok su amidže i dajdže potpuno zaboravljeni kao da i ne postoje, sjetimo ih se samo od Bajrama do Bajrama, pa time skrnavimo i čupamo vlastitim rukama ono što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postavio i učvrstio svojom mubarek rukom?!

Hazreti Omer, radijallahu anhu, nije savio svoja leđa da bi se Abas popeo na njih da ponovo postavi žlijeb na njegovo mjesto, osim zbog neopisive ljubavi prema Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, ljubavi pokoravanja i besprijekornog slijeđenja. Stoga, ako voliš Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, onda ne ruši i ne uklanjaj ono što je on postavio i odredio, a ako slučajno nešto od toga ukloniš, savij svoja leđa poput hazreti Omera i brzo vrati stvari na njihovo mjesto. 

 

saff.ba

<