<

Ako brzo klanjaš namaz, sjeti se da je sve što želiš ostvariti u ruci Onoga pred Kojim stojiš u namazu

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

– Ne postoji drvo koje ne podrhtava i koje se ne zatrese na jakom vjetru. Ne postoji čovjek kojeg ne potrese neuspjeh, ali postoje čvrsta i postojana stabla i postoje jaki i postojani ljudi. Pa budi i ti takav.

– Ako brzo klanjaš namaz, sjeti se da je sve što želiš ostvariti i sve za šta se bojiš da nećeš ostvariti, u ruci Onoga pred Kojim stojiš u namazu, pa imaj ovo na umu svaki put kada hoćeš da klanjaš namaz.

– Ne dozvoli da tvoj mobilni telefon bude sredstvo za prenošenje glasina, za ogovaranje muslimana i za laži, jer će ti se onda pisati grijesi sa svakim dodirom mobitela, već ga učini sredstvom za otkrivanje i sprječavanje nanošenja štete muslimanima i drugim ljudima.

– Neko je došao jednom šejhu i rekao mu: ”Taj i taj te vrijeđao na jednom sijelu.” Šejh mu je rekao: ”Ako me je taj čovjek gađao otrovnom strijelom i promašio, zašto si ti uzeo njegovu strelicu i zabio je u moje srce?!”

– Vaš pravi neprijatelj nije onaj koji o vama loše govori, već onaj ko vam to prenosi.

– Svaki put kada u šoljicu nalijem čaj, napunim je do kraja, a nakon što pođem da pijem čaj, nekoliko vrelih kapi padne na moje tijelo i osjetim bol. Zato sada sipam čaj do pola šoljice. Neki ljudi su poput vrućeg čaja. Kada njima ispunimo naše živote i damo im maksimalnu pažnju, oni nas povrijede. Stoga i ljudima treba davati pažnju u razumnoj mjeri, da bismo izbjegli njihove uvrede i ubode.

– Život je poput supermarketa. Hodaš okolo i uzimaš ono što ti se nudi, ali zapamti da te čeka (ob)račun i da ćeš platiti za sve što si uzeo.

– Prijateljstvo je poput knjige, treba joj nekoliko sekundi da izgori, a vama trebaju godine da je napišete.

– Zatvori uši, ako ne možeš zatvoriti usta drugih ljudi.

– Briga je poput ljuljačke, uvijek te tjera da si u pokretu, ali te neće nikuda odvesti.

– Žalosno je da čovjek ima brendirane (markirane) naočale, da nosi brendirani sat i cipele, a da je sâm prosječna ličnost i imitator.

– Munja pogađa samo vrhove veličanstvenih planina, a niz padinu (strminu) slijevaju se samo otpadne vode. Čovjek će biti stavljan na kušnju u skladu sa snagom svoje vjere.

– Čovjek je u ovom životu poput olovke, stalno je oštri da bi što ljepše pisala, sve dok se olovka potpuno ne istroši. Tako i vjernik troši svoj život da bi kod Allaha našao ono najljepše što je svojim životom i svojim djelima ispisao.

– Nemoj se uznemiravati ako u životu doživiš određene promjene, oscilacije i turbulencije, jer je tvoj život poput EKG-a za srce. Ako tvoj ”EKG” pokazuje ravnu liniju, to znači da si mrtav.

– Ako na zlo uzvraćamo zlom, pa kada će nestati zla?! Uzvišeni Allah je objavio u Kur’anu: ”Nepravda se može uzvratiti istom mjerom, a onoga koji oprosti i izmiri se Allah će nagraditi; On, uistinu, ne voli one koji nepravdu čine.” (Eš-Šura, 40.)

<