<

Advokat Bubić (ne)širi mržnju, ali bi da Srbi završe što su očevi započeli ’91

Politički avanturizam u koji su krenuli političari iz RS-a boreći se protiv nametanja zabrane negiranja genocida u praksi uzima svoj danak jer daje za pravo mnogima da i dalje koriste govor mržnje i raspiruju vjersku netrpeljivost. Slijedeći političku matricu kojom se negiranje genocida i pravosnažnih presuda za zločine želi podvesti pod slobodu govora društvene mreže gore od nacionalnih tenzija. Svojim postom na društvenim mrežama tome je doprinio i banjalučki advokat Željko Bubić.

„Izgleda da je vrijeme da završimo ono što su naši očevi započeli ’91“, prva je Bubićeva objava.

U drugoj piše: „Srušili smo Osmanlijsko carstvo, Austrougarsko, fašizam… ako ne budete poštovali Srbe srušićemo i Bosnu. Dosta Vas je više“!

Bubić u ovim porukama ne vidi ništa sporno i smatra da svako ima pravo na svoje mišljenje. Tvrdi da poruke nisu poziv na sukobe, niti u sebi kriju mržnju, već da je mislio na nastavak razgovora o budućnosti BiH između konstitutivnih naroda.

–  Ja imam prijatelje u svim dijelovima BiH, majka mi je Tuzlanka, u Sarajevo dolazim svakih 15 dana i zaista nisam mislio ništa loše, niti nekoga mrzim. Ne znam zašto je moj status izazvao toliko pažnje. BiH je složena država u kojoj još uvijek traju razgovori o njenoj budućnosti, Valjda svi imamo pravo na svoje mišljenje, za Patriju je rekao Bubić.

Iako mnogi u poruci o “završavanju onog što su očevi započeli ’91” vide jasnu prijetnju jer svi dobro znamo kako su „razgovori ’91“ završili krvoproličem čiji vrhunac je bio presuđeni genocid u Srebrenici, Bubić se ne slaže.

Nismo dobili jasan odgovor ni na pitanje misli li Bubić da je rušenje BiH moguće mirnim putem.

–  Predstavnici naroda se moraju dogovarati. Vidimo da ima dosta problema u tim razgovorima. Ako ne bude dogovora nešto se mora desiti, smatra Bubić.

Za njega je kaže prihvatljiva BiH kakva je dogovorena u Dejtonu. Bez obzira što radi kao advokat brani stav o „pravu na mišljenje“ kao pravnik bi trebao i da poštuje pravosnažne presude. Bez toga njegova profesija ne bi imala smisla, a rješavanje sporova na osnovu „subjektivne percepcije“ ne vodi ničemu dobrom. Bilo bi dobro da o stavovima Bubića, ali i drugih advokata ako se odluče koristiti društvene mreže na sličan način raspravi i stručna zajednica koja ima pravo i oduzimanja licence.

Izvor: Patria

<