<

Adnin Hasić: Porodice žrtava sa područja Hercegovine očekuju da Mladić bude osuđen i za genocid u Prijedoru i drugim općinama

Sutra će pred Vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove biti izrečena konačna presuda Ratku Mladiću bivšem komandantu VRS nakon što je 2017. godine u prvostepenom postupku osuđen na doživotnu kaznu za genocid u Srebrenici , zločine protiv čovječnosti i druge zločine.

Adnin Hasić, predsjednik Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992., nije zadovoljan što zločinac Ratko Mladić nije procesuiran i za zločine nad Bošnjacima u Hercegovini.

“Želim da skrenem pažnju javnosti da Mladić nije procesuiran za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Hercegovini, iako je kao komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske bio pretpostavljeni svim osmunjičenim za zločine u Mostaru, Nevesinju i drugim gradovima.

Porodicama žrtava sa područja Hercegovine sutrašnja presuda i nije neka satisfakcija u smislu zadovoljavanja pravde, ali u kontekstu države Bosne i Hercegovine u cjelini i počinjenih zločina veoma je važno da Mladiću bude potvrđena najmanje prvostepena presuda.

Mladić je, zajedno sa Karadžićem i Miloševićem, odgovoran za najgore ratne zločine na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, zato se i nadam da je tužilaštvo uspjelo dokazati njegovu odgovornost za genocid u Prijedoru i drugim općinama koji je počinjen 1992. godine.

Ratko Mladić je lično komandovao vojnim operacijama ne samo u Srebrenici već na cijelom prostoru današnje Republike Srpske. Presuda za genocid počinjen 1992. godine bila bi veoma značajna za istinu i pravdu, kulturu sjećanja ali i ugled Haškog tribunala.

Također hoću da podsjetim da porodice žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 29 godina čekaju da se pred sud izvedu počinioci i naredbodavci tog zločina. Razočarani smo radom Tužilaštva BiH kada je u pitanju ovaj proces. I ove godine ćemo na dan obilježavanja godišnjice, 13.6., Tužilaštvo podsjetiti na rješavanje i ovog “predmeta”, poručio je Hasić.

<