<

Abdić se boji smjene, još više korone, da li mu je odzvonilo?

Načelnik Velike Kladuše mogao bi se uskoro suočiti sa procedurom opoziva u Općinskom vijeću, ali će građani imati zadnju riječ

Doktor ekonomskih nauka sa Internacionalnog univerziteta u Brčkom Esad Čović nova je osoba koju načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić postavlja za direktora lokalnog komunalnog preduzeća. Osim što ima 65 godina, vijećnici mu zamjeraju što piše izvještaje velikim slovima i što koristi izraze poput “cijena vode nije mijenjata”. Međutim, načelnik radi šta hoće i to sa nepoznate lokacije, gdje prima svoje službenike, dok ga u Općini nisu vidjeli 4 mjeseca. Opozicija razmatra da li praviti većinu ili ga odmah opozvati.

Prošlo je dvadeset dana otkako su u Velikoj Kladuši pres-konferenciju održale stranke NS, SDA, SDP i NES, koje traže da se u općinsku proceduru uputi zahtjev za opoziv načelnika ove lokalne zajednice.

VEĆINA, PA REFERENDUM

Da bi imali većinu pri glasanju, otvorili su pregovore i sa dvojicom nezavisnih vijećnika. Radi se o Amiru Ćufuroviću i Mirsadu Dizdareviću, koji su mandat osvojili na listi NiP-a, ali su na prvoj sjednici izbačeni iz stranke jer su podržali većinu predvođenu Laburističkom strankom koja ima 12 vijećnika, te sa DNZ-om koji ima dva predstavnika u Vijeću.

Ta većina je u krizi. Opozicija razgovara sa svima osim laburistima, imaju podršku jednog iz DNZ-a, a sada postoje naznake da su se i bivši nipovci predomislili.

Abdić navodno izbjegava negativno okruženje u Općini, gdje je bio i uhapšen, ali ga čuvaju i od “negativnih uticaja neistomišljenika”

– U nekoj projekciji, mi realno imamo većinu od 15 glasova, koliko je potrebno za opoziv. Sada je samo pitanje da li će prvo ići procedura opoziva u roku od mjesec ili će se prvo formirati nova većina, pa onda predati inicijativa, kazao nam je Amir Purić, vijećnik i predsjednik ogranka Naše stranke.

Nova većina upravo je tu zapela, jer čak i ako opoziv u Vijeću prođe, sve će i dalje zavisiti od ishoda glasanja građana na referendumu. SDP ove sedmice ima i svoje kantonalne izbore, te se čeka i njihova konačna odluka. Neke stranke predlažu da prvo preuzmu većinu u Vijeću, a da procedura smjene načelnika Fikreta Abdića ide svojim putem.

Inače, Abdić se nije pojavio na radnom mjestu od aprila. Predmet koji Kantonalno tužilaštvo vodi protiv njega je u redovnoj proceduri na Kantonalnom sudu, Abdić odavno više nije u pritvoru, nema otvoreno bolovanje, a po njihovom saznanju – nije ni bolestan.
Također, opozicija je kategorično odbacila njegovo pravdanje da na radno mjesto ne dolazi zbog toga što nije vakcinisan protiv korone.

POLUPRIVATNI SASTANCI

– Mogao se vakcinisati zajedno sa starijim građanima BiH, koji su se već vakcinisali među prioritetima, a mogao se vakcinisati i u Hrvatskoj, čije državljanstvo također posjeduje, zajednički su istakli lideri četiri stranke opozicije.

Ovaj očiti izgovor krije razloge zbog kojih Abdić ne dolazi na svoje radno mjesto. Opozicija ima saznanja da načelnik boravi u jednoj privatnoj kući u Velikoj Kladuši, gdje često prima svoje koordinatore i šefove općinskih službi. Ne može se reći da nikako ne radi, ali ga nema na radnom mjestu.

A koliko Fikret Abdić kao načelnik Općine uopšte može uspješno funkcionisati iz “nepoznate” lokacije, najbolje se vidi iz komunikacije koju je nedavno imao sa Općinskim vijećem. Informaciju o aktivnostima općinskih službi i njega koju im je dostavio opozicija ismijava na društvenim mrežama, ponovo ga optužuju i za samovolju. Zbog sličnih stvari protiv njega se i vodi predmet na Sudu, ali on svoj način rada nije promijenio.

 

Oslobođenje

<