<

8 nezdravih namirnica koje konzumiramo gotovo svakodnevno

Nezdrave dijete u današnje vrijeme ubiju više ljudi nego cigarete, kako piše Bright Side. Naučnici su otkrili da nedostatak važnih hranjivih tvari može znatno oštetiti naše zdravlje. Isto tako, neki proizvodi koje ubacujemo u svoju prehranu zbog njihovih, tzv. koristi, također mogu biti destruktivni za naše tijelo.

Pogledajte koje sve nezdrave stvari svakodnevno unosimo u svoju prehranu.

1. Svježi voćni sokovi

Voće se smatra zdravim za našu prehranu, a svježi sokovi su jednostavan način kako unijeti dnevnu dozu voća. Ipak, u tekućem obliku, voće izgubi većinu svojih korisnih elemenata, poput vlakana koja igraju ključnu ulogu u sprječavanju dijabetesa, bolesti srca i pretilosti.

Štoviše, nekontrolirano konzumiranje sokova zapravo može dovesti do pojave ovih zdravstvenih problema zbog količine šećera koju sadrže. Ustvari, neki od njih imaju isto šećera koliko i limenka Coca-Cole!

Preporučljivije je pojesti cijelo voće nego piti voćne sokove. Jedan komad voća je dovoljan da vas zasiti i ispuni vašu potrebu za nečim slatkim, dok je za jednu čašu soka obično potrebno iskoristiti više voćki odjednom.

2. Slatkiši od granole

Iako su bogate hranjivim sastojcima, neke grickalice od granole sadrže i velike količine šećera. Prema bazi podataka o hranjivim namirnicama, najpopularniji ovakvi slatkiši sadrže od 15 do 30 g šećera po porciji. S druge strane, ako se na pravi način izaberu, ove grickalice su savršen način kako utažiti glad i izbjeći prejedanje jer su porcije napravljene da budu dovoljne i sadrže dosta zdravih namirnica. Idealna grickalica treba sadržavati 3 g vlakana, 5 g proteina i manje od 10 g šećera.

3. Uzgojena riba

Divlja riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju rizik od bolesti srca ili moždanog udara. Ipak, to dosta ovisi o tome čime se riba hrani. Nažalost, ona riba koju kupujemo u supermarketima obično ne dolazi iz oceana, već iz uzgajivačnica. Dakle, tu ne samo da im nedostaje zdrava prehrana, nego sadrže i kemijske dodatke koje uzgajivači dodaju kako bi riba brže rasla.

Pokušajte naći izvor svježe ribe u vašem gradu i kupujete na provjerenome mjestu.

4. Hrana bez masti

U prošlom stoljeću hrana bez masti je bila pravo otkriće. Tako je bilo sve dok nutricionisti nisu shvatili da su proizvođači počeli mijenjati zdrave masti prerađenim šećerom kako bi održali prirodni okus namirnica. Dakle, umjesto da imate ono što nazivaju zdravim obrokom, vi doslovno jedete skrivenu šećernu bombu. Sada stručnjaci preporučuju odlučiti se za mliječne proizvode koji su bogati vitaminima i zdravim mastima, poput seoskog sira ili grčkog jogurta, koji ne uključuju nikakve šećerne dodatke.

5. Žitarice

Žitarice su oduvijek smatrane jednostavnim rješenjem za zdrav i hranjiv doručak. Ipak, nemaju sve vrste žitarica isti dobar učinak. Većina njih je napravljena od rafiniranih zrna. Tijekom tog procesa, žitarice gube značajnu količinu vlakana i drugih sastojaka koji vam pomažu ostati siti. Da ne spominjemo još i ogromnu količinu šećera koja im se dodaje kako bi imale bolji okus i bile privlačnije djeci.

Povećan unos šećera može uzrokovati dijabetes, bolesti srca i pretilost. Umjesto žitarica, konzumirajte zobene kaše ili integralne žitarice, koje sadrže dovoljno vlakana da vas zasite i daju vam energiju.

6. Bijeli hljeb

Bijeli hljeb je još jedan proizvod napravljen od rafiniranih zrna kojem nedostaju zdravi hranjivi sastojci i vlakna. Dok vlakna doprinose održavanju zdrave težine, dobrog krvnog tlaka i manjem riziku od dijabetesa i srčanožilnih bolesti – činjenica da ih bijeli hljeb nema razlog je zašto se suočavate sa svim tim problemima.

Hljeb od cijelih žitarica mogao bi biti dobra zamjena. Štoviše, studije su pokazale da dnevna konzumacija ovog hljeba smanjuje rizik od razvoja navedenih bolesti.

7. Soja

Soja može biti štetna za vaše zdravlje, kao što je i za ekologiju. Naime, većina soje je genetski modificirana, što znači da je teško da ćete dobiti bilo koji od obećanih hranjivih sastojaka iz njih.

Drugi problem sa sojom je visoka koncentracija izoflavona, ili biljnih estrogena, koji povećavaju njihovu razinu u vašem tijelu i narušavaju vaš menstrualni ciklus. Iz istih razloga, uzimanje soje je obično povezano s povećanom aktivnošću hormona štitnjače, što može dovesti do neočekivanog gubitka težine, znojenja i otečenosti vašeg vrata.

Foto: Marta Filipczyk / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR

<