<

7 praktičnih načina za povećanje tevvekula

Šta je tevvekul?

Et-tevekkul (التوكل ) u arapskom jeziku ima značenje oslanjanja i prepuštanja, pouzdanja. Oslanjanje na Allaha, subhanehu ve teala, znači: potpuno se osloniti na Allaha, subhanehu ve teala, u pribavljanju koristi i odagnavanju štete čineći razloge koje je propisao Allah. To je istinski oslonac na Allaha, subhanehu ve teala, u svim djelima i stanjima uz poduzimanje potrebnih uzroka za ostvarenje željenog. Spomenuto je pravo značenje tevekkula, dok oni koji se oslanjaju samo na uzroke (sebebe), a i oni koji tvrde da se oslanjaju na Allaha ali ne rade uzroke, svi su pogrešno shvatili njegovo značenje i čine vjerom zabranjenu stvar. (definicija preuzeta sa stranice https://pitajucene.com/)

U ovom članku ćemo navesti nekoliko praktičnih savjeta koji će pomoći da tevvekul postane stvarnost i svakodnevnica u našim životima. Sjetimo se da je tevvakul čin obožavanja Uzvišenog Allaha. To je nešto što radimo u sebi i zbog toga stičemo Allahovo zadovoljstvo. Stoga je vrlo važno naučiti kako pravilno razvijati i ispoljavati svoj tevvekul.

Sljedeći koraci preuzeti su od Ibn Kajjim-a

1.Poznavanje svojstava Uzvišenog Allaha

Prvi praktični korak za navedeno je spoznaja našeg Gospodara. Biti svjestan da On upravlja svime i da je On Onaj Koji daje uspjeh. Također, Allah sve zna, pa zna da li je uspjeh u našim planovima dobar po nas ili ne. Allah sve vidi, pa će nagraditi svog roba za uloženi trud, bez obzira uspio neki plan ili ne. On je Najmilostiviji, pa kakav god ishod bio, budimo svjesni da je to pokazatelj Njegove milosti prema nama. Što dublje i bolje razumijemo Allahova imena i svojstva, to je lakše imati tevvakul. Odvojimo vrijeme da naučimo Allahova imena i razmislimo o njima. Ovo je prvi korak prema tevvakulu.

2.Trudite se ostvariti zadane ciljeve

Drugi korak je potruditi se postići svoj cilj. Sredstva za postizanje ciljeva su dijelimo na dvije vrste: svjetovna sredstva i duhovna. Svjetovna sredstva odnose se na stvari koje moramo učiniti na ovom svijetu da bismo postigli svoje ciljeve. Većina nas je toga svjesna i bez problema to čini. Međutim, mnogi muslimani zaboravljaju da postoje i duhovna sredstva koja trebamo koristiti da bismo postigli svoje ciljeve. To uključuje uspostavljanje pet dnevnih namaza, zarađivanje halal imetka, jedenje halal hrane, plemenite namjere i činjenje dove da nam Allah podari uspjeh.

3.Potvrđivanje tevhida u srcu

Treći korak je potvrđivanje tevhida u srcu. Da ne sumnjamo u Allahovo postojanje i moć. To znači da smo uvjereni da Allah upravlja apsolutno svime, da nam samo On može dati uspjeh i da se ništa ne događa bez Njegove volje. Kroz ovo uvjerenje, vaše srce će težiti prema tevvekulu, a pouzdanje u Allaha će postati prirodno i počet će se podrazumijevati.

4.Prihvaćanje Allahove volje

Da bismo stekli Allahovu pomoć, moramo prihvatiti Njegovu volju i imati potpuno povjerenje da će Allah, čija su milost i moć beskonačni, brinuti o nama i nikada nas neće napustiti. Kada ćemo imati ovo uvjerenje, u naša srca će ući unutarnji mir.

5.Imajmo lijepo mišljenje o Allahu

Pozitivno razmišljanje je zaboravljeni sunnet u naše vrijeme. Pozitivne misli postaju još važnije kada je riječ o mišljenju o Allahu. Musliman mora uvijek održavati pozitivne misli o Allahu. Moramo vjerovati da je za nas najbolje ono što Allah želi za nas. Moramo vjerovati da će nam Allah na ovaj ili onaj način odgovoriti na dovu i da je odgovor na nju ono što je najbolje za naš dunjaluk i ahiret.

6.Tjeranje sumnji i šejtanskog došaptavanja

Šejtan će vam pokušati ubaciti strah od neuspjeha, strah od siromaštva i strah od poniženja. Pokušat će vas natjerati da loše mislite o Allahu. Morate ukloniti svaku od ovih sumnji suočavajući se s njima. Kad vam sumnja uđe u um, otjerajte je pozitivnim mislima. Na primjer, ako vas šejtan tjera da se bojite siromaštva, podsjetite se da je Allah već odredio vašu nafaku. Ova misao će vam otjerati sumnju i umiriti vaše srce, a to je neophodno je za čist i iskren tevvekul.

7.Prepuštanje stvari Allahu

Nakon što smo iskoristili svjetovna i duhovna sredstva, očistili svoj um negativnih misli, usredotočili se na pozitivne misli i prihvatili Allahovu odredbu, sljedeći je korak samo prepustiti stvari Uzvišenom Allahu (imajući potpuno povjerenje).

IZVOR: HTTPS://WWW.ISLAMICSELFHELP.COM/

n-um

<