<

42 Koljena U Jednom Danu: Ispovijest Izraelskih Snajperista O Namjernom Sakaćenju Palestinaca

Grupa snajperista izraelske vojske, koja je učestvovala u suzbijanju mirnih protesta Palestinaca u Gazi, za dnevni list Haaretz je ispričala potresne priče o tome kako su namjerno onesposobljavali demonstrante u periodu od dvije godine.

Demonstracije pod nazivom Veliki marš za povratak održane su od kraja marta 2018. do prošlog januara kod ograde u Gazi, na kojima su izraelske snage ubile najmanje 215, do 310 demonstranata.

Snajperisti, čija su imena izmijenjena i koji su otpušteni iz vojske, opisali su svoje misije pucanja u demonstrante, uglavnom mladiće i tinejdžere u koljena, onesposobljavajući ih za dugi vremenski period, i ubijajući ih, namjerno birajući da „pogriješe“ tokom ciljanja.

Tačno znam koliko sam koljena pogodio, kaže Eden, koji je svoju službu u odbrambenim snagama Izraela završio kao snajperista u pješadijskoj brigadi Golani prije šest mjeseci. Većinu vremena bio je stacioniran uz granicu sa pojasom Gaze. Njegov zadatak bio je da odbije palestinske demonstrante koji su prišli ogradi.

“Dakle, ne moram procjenjivati ​​- znam: 52 definitivna pogotka. Bilo je incidenata kada metak nije pogodio koljeno onoga na koga sam ciljao. To su pogreške koje se događaju”, kaže Eden nastavljajući odgovarati na pitanje novinara da li je pogoditi 52 koljena puno.

“Nisam stvarno razmišljao o tome. Nisu to stotine likvidacija kao u filmu ‘Američki snajper’. Govorimo o koljenima. Neću to napraviti, pucao sam na ljudsko biće, ali ipak … ”

Jedan od snajperista otrkio je da je uspio oboriti „rekord koljena“ u jednom danu, 14. maja 2018.god.

„Tog dana, naš par imao je najveći broj pogodaka u koljena, 42., moj lokator nije trebao pucati, ali smo se približavali kraju dana, a on nije imao koljena. Predložio sam mu da se zamijenimo“ – ispričao je snajperista pojašnjavajući da snajperisti uglavnom rade u parovima, s lokatorom koji im pruža precizne podatke.

Intervjuisani vojnici kazali su da u vojsci ima snajperista koji namjerno prave greške, izazivajući veće ili smrtonosne rane Palestincima.

Također, insistirali su da su najbolja meta koljena, jer nemaju mnogo kapilara, prema tome nema mnogo krvi, što znači „čist posao“, a najbolji slučaj je da se koljeno slomi. Ukoliko meta mnogo krvari, to je loš znak, jer ste pogodili previsoko, rekao je jedan od njih. U nekoliko slučajeva, Palestinci su iskrvarili na smrt jer je snajperista pogodio iznad koljena.

Drugi snajperista, ispričao je kako je vojnik umjesto da pogodi lidera protesta, promašio i pogodio malu djevojčicu koja je umrla na mjesti. Taj vojnik sada je pod prismotrom, da ne počini samoubistvo.

Mnogi izraelski vojnici i snajperisti imaju traume nakon zločina koje počine, proganjaju ih misli i slike ubijenih ili ranjenih Palestinaca, ili njihovih voljenih kako plaču za njima.

<