<

12. Maj, Dan Zločinaca Takozvane Republike Srpske

Na današnji dan, prije 29 godine osnovana je Vojska Republike Srpske. Ovaj datum trebamo pamtiti kao dan osnivanja najmonstruoznije vojne sile u modernoj povijesti svijeta. Osim toga, apsolutna većina pripadnika Vojske Republike Srpske su počinioci zločina nad Bošnjacima.

Zato bi 12. maj trebalo preimenovati u Dan zločinaca Republike Srpske. Iako je prošlo dvadeset i osam godina od njenog osnivanja, još uvijek se vode sudski procesi za zločine koje je počinila Vojska Republike Srpske. Čitav svijet se još uvijek bavi zločinima Vojske Republike Srpske. Pred raznim sudskim instancama postoje desetine svjedočenja bosanskih Srba o zločinima Vojske Republike Srpske nad bošnjačkim narodom ( Pročitaj:“Genocid ima svoje političko ime i prezime, a to je Republika Srpska”).

Za razliku od čitavog svijeta srpski političari Vojsku RS-a doživljavaju kao narodno – oslobodilačku vojsku. Milorad Dodik je danas bio pun hvale prema Vojsci Republike Srpske. “VRS se u svojim operacijama vodila vojničkom čašću i odvažnošću“, rekao je Dodik ( Ispovijest srpskog vojnika o vojničkoj časti Vojske RS: “Svjedočenje srpskog vojnika u Hagu: Iz gomile naslaganih mrtvih tijela odjednom se pojavilo dijete“).

Ne iznenađuje nas što Milorad Dodik danas hvali Vojsku Republike Srpske. Kao zastupnik ratne Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik je bio aktivni učesnik zločinačke misije VRS-a.

U nastavku prenosimo Dodikov nastup sa 50. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 16. aprila 1995. godine u tada još uvijek okupiranom Sanskom Mostu. Na početku govora Milorad Dodik se složio sa generalom Ratkom Mladićem oko njegovih nastojanja da se stvore bolji uvjeti za Vojsku Republike Srpske kako bi mogla uspješno da ratuje na bihaćkom ratištu.

”Uz dužno poštovanje prema gospodinu Vještici, ja vjerujem da su njegovi zahtjevi da zauzmemo Tuzlu, Sarajevo i druge veće gradove kao i za Bihać, sada nerealni i njih treba odbaciti. Ove gradove smo trebali zauzeti odmah na početku rata, tada to nismo uspjeli i sada su ti zahtjevi nerealni… Ja mislim da je došlo vrijeme da razmislimo da od naših saveznika Rusa tražimo da se spriječi bilo kakva nova misija Kartera (misli na bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, op.a.) i drugih trčkarala sa Zapada, zbog jednostavnog razloga što smo imali loše iskustvo sa prvim dolaskom ovog čovjeka, Kartera.

Ja otvoreno sada kažem da je njegova misija direktno uzrokovala da ne osvojimo Bihać.” Milorad Dodik se nije zaustavio na žaljenjima i željama da se zauzme Bihać. U nastavku je predložio kolegama poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske da podrže generala Ratka Mladića da sredi Cazinsku krajinu i jednom zauvijek sredi Peti korpus i to na način da direktno ili indirektno pomognu sukob Bošnjaka u Cazinskoj krajini, a sve u cilju da se zauzme čitav bihaćki kraj (ovo je jedan od pokazatelja zašto Milorad Dodik mrzi generala Atifa Dudakovića).

”U skladu sa našim zaključkom o vojnoj situaciji, moram istaknuti da moramo finalizirati naš zadatak koji podrazumijeva rješenje vojne situacije u Cazinskoj krajini. Direktno ili indirektno uništiti Peti korpus kako više ne bismo imali jakog neprijatelja na obalama Une koji bi mogao da nas destabilizira.”

Ovo je samo jedan djelić istine kakva je to bila narodno – oslobodilačka borba Milorada Dodika i njegove Vojske RS-a.

 

zasrebrenicu.ba

<