Završena velika kupola na džamiji u Pećigradu, unutrašnji radovi se odvijaju po planu

Džemat Pećigrad, smješten na magistralnom putu Cazin – Velika Kladuša, 17 km sjeverno od Cazina, od ranije posjeduje džamiju, sagrađenu još za vrijeme osmanske vladavine. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu džamija je devastirana, a njeno renoviranje je trajalo od 1999. do 2000. godine.

Ipak, ukazala se potreba za izgradnjom nove zbog dotrajalosti stare džamije. Zahvaljujući novčanoj donaciji u iznosu od 500.000 KM od strane Glavnog sekretarijata za vakufe u državi Kuvajt, odnosno kuvajtske Agencije „Bejtul zekiat”, plan o izgradnji je ostvaren. Dana 22. oktobra 2017. godine uz prisustvo velikog broja građana, predstavnika vjerskog života i lokalne zajednice položen je kamen temeljac za novu džamiju u Pećigradu, dok je temelj održan 3. novembra 2018. godine.

Nova džamija je dimenzija 30×16 metara i izgrađena je na lokaciji starog mekteba, koji je uklonjen. Imat će učionicu za mekteb, abdesthanu sa wc-om i tuševima, odvojenim za muškarce i žene, gasulhanu i hladnjaču, salu za sastanke.

Munara po projektu bi trebala biti oko 70 metara visine što je izdvaja kao najveću na ovim prostorima, a kako saznajemo, završena je velika kupola. Unutrašnji radovi također uveliko traju te se sve odvija po planu.

cazin net