Za poštovanje: Muslimani sahranili komšiju Srbina po pravoslavnom običaju

Milan Lalušić (69) živeo je sam u bosanskom selu Raštelica jer nije imao porodicu. Kada je preminuo, njegove komšije muslimani su mu organizovali sahranu na pravoslavnom groblju kako bi mu odali počast i odužili mu se jer je učestvovao u prilozima za izgradnju džamije

Meštani okupljeni džematu Raštelice, u opštini Hadžići u Bosni i Hercegovini, pripremili su i obavili sahranu komšije Milana Lalušića, koji je nedavno preminuo, a inače je živeo sam i nije imao porodicu.

Džematlije su, na čelu s imamom Muamerom ef. Mrkonjom i predsednikom Mesne zajednice Hazretom Subašićem, izvršili sve pripreme i realizovali sahranu komšije pravoslavca, koji je preminuo u 69. godini.

Inače, Milan je svoj životni vek provodio u Raštelici kao rado viđen komšija i prijatelj, pa je džemat izrazio potrebu da mu na ovaj način ukaže počast. Takođe, džemat nije zaboravio da je Milan svojim prilozima učestvovao i u izgradnji džamije.

– Na ispraćaju je bio prisutan veliki broj džematlija, koji su iskopali grob, obezbedili prevoz preminulog, te dali sve počasti koje naš komšija, dobri čovek i zaslužuje – rekao je za bosanski list Preporod mesni imam Muamer efendija.

Lalušić nije imao porodicu ni bližu rodbinu, ali je s ovim činom sahrane iza sebe ostavio veliku porodicu, meštane Raštelice. Nakon sahrane, imam Muamer efendija je ugostio pravoslavne sveštenike koji su prisustvovali i pohvalili ovaj čin komšija.

Inače, džemat za muslimane predstavlja osnovnu i najmanju organizacionu jedinicu. Kroz njega muslimani ostvaruju svoja osnovna verska prava. Džemat u pravilu čini grupa od minimum 100 muslimanskih domaćinstava koja žive na jednom području i koja su međusobno povezana i izvršavanju zajedničkih islamskih dužnosti.

znanjejemoc.info