<

Vlada USK-a ponovo izigrala prosvjetne radnike, manja plata i topli obrok!

Vlada USK-a je donijela Odluku da se jedino u obrazovanju smanji plata te i topli obrok za sve uposlenike

Nakon višesedmičnih pregovora koji su se vodili između Vlade USK-a i predstavnika sindikata radnika uposlenih u obrazovanju Unsko-sanskog kantona, 19.09.2019. godine konačno je postignut dogovor.

Sindikalci su tada istrajali u zahtjevima, a tog dana je njihova borba krunisana potpisivanjem sporazuma s Vladom USK čime je i zvanično okončan štrajk prosvjetnih radnika u ovom kantonu. Tada su prosvjetni radnici dobili svoj osnovni zahtjev, a to je primjena kolektivnog ugovora s propisanom osnovicom za platu u identičnom iznosu sa utvrđenom osnovicom zaposlenih u organima državne službe, tj. u iznosu od 302 KM.

Sporazumom je dogovoreno i da dio sredstva za razliku plata (drugi od zahtjeva Sindikata obrazovanja USK), koja se prosvjetarima duguju po osnovi važećeg Kolektivnog Ugovora (od septembra 2018. do jula 2019.) bude isplaćen već odmah narednog dana (za četiri mjeseca) mjeseca, a od januara 2020. godine za svaki mjesec po jedna.

Nakon toga, kako to obično biva, Vlada se ponovo neodgovorno poigrala sa prosvjetnim radnicima ovog kantona. Naime, kako se navodi u saopćenju Sindikata obrazovanja uposlenici u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju su primili zadnju plaću za decembar mjesec 2019. godine na dan 08.02.2020. godine, te nakon 36 dana ne zna se da li će dobiti plaću ili ne i pored ovako složene situacije koja je zadesila cijeli svijet pa i taj kanton.

“Po posljednjoj informaciji, Vlada USK-a je donijela Odluku da se jedino u obrazovanju smanji plata te i topli obrok za sve uposlenike, kako bi uravnotežili sredstva budžeta za vrijeme privremenog finansiranja. Pa stoga stoji da su samo uposlenici u obrazovanju dužni da se preko njihovih leđa uravnotežuje budžet. U zakonu o Budžetu u članu 21. do 23. trebalo je ozvršiti uravnoteženje kod svih budžetskih korisnika, a ne samo kod obrazovanja.

Ta odgovornost za budžet nije se osjetila pri odobravanju svojih primanja, koja su redovno i u punom iznosu isplatili sebi. Takođe njihova odgovornost se mogla uvidjeti i na neodržavanju Skupštine koja je osim Budžeta trebala imati i pogodnosti za penzionere, te ostala vrlo važna pitanja.

Tromjesečno neodržavanje Skupštine pokazuje neodgovornost vladajuće većine prema problemima u Kantonu a za šta su vrlo dobro plaćeni. Ne želimo da se preko nas rješavaju političke igre i nefunkcionalnost sistema za koje mi nismo krivi i ničim izazvani da na današnji dan čekamo januarsku plaću koju su na to sve i umanjili.” – stoji, između ostalog, u saopćenju za javnost Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Vlada USK-a izigrala Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja
Saopćenje Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja USK-a

Može se zaključiti da su učitelji i nastavnici u Unsko-sanskom kantonu žrtve Vlade ovog kantona, te da je teško očekivati da budu motivirani u radu u situaciji kada im se ne uplaćuju na vrijeme plate, regresi i naknade za prijevoz, te kada ne mogu dobiti ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

Sindikati obrazovanja ne traže ništa, već samo da se poštuju propisi. Znači, da se poštuju odredbe kolektivnog ugovora, a on je sastavni dio Zakona o radu.

Nijedna vlada nema pravo da se prema nekim budžetskim korisnicima odnosi majčinski, a prema drugima maćehinski. Nadamo se da će jednog dana shvatiti da je obrazovanje djelatnost od posebno društvenog značaja za BiH.

Izvor: Perspektiva.ba

<