Vježba Oružanih snaga BiH: Helikopteri, čamci, plivanje, osmatranje… (FOTO)

Obuka izviđačkih jedinica Operativne komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u ljetnim uslovima završena je danas 27. avgusta u kasarni ‘Božan Šimović’ u Čapljini. Nosilac obuke je bila 4. pješadijska brigada, saopšteno je iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U obuci su učestvovali pripadnici izviđačkih jedinica iz sastava 4, 5. i 6. pješadijske brigade, te pripadnici Obavještajnog bataljona Brigade taktičke podrške Oružanih snaga. Obuka je počela 19. avgusta.

Završne vježbe su bile u Čapljini i na području Stoca, prenosi Radiosarajevo.

Cilј obuke bio je da pripadnici izvidničkih postrojbi usvoje nova znanja i unaprijede postojeća, razmijene iskustva u primjeni taktičko-tehničkih procedura prilikom izvođenja operacija, standardiziraju procedure obučavanja i unaprijede koordinaciju izvidničkih postrojbi na razini OZ OS BiH. Obuka se sastojala iz teoretske nastave i praktičnog rada na terenu, obuhvaćajući različite aspekte dubinskog promatranja i izviđanja, kao i rad sa specijalnim sredstvima i opremom.

Završetak obuke je podrazumijevao demonstraciju borilačkih vještina, forsiranje vodenih prepreka čamcima, plivanje, savladavanje različitih prirodnih prepreka, navigaciju, alpinističku obuku, pružanje medicinske pomoći i medicinsku evakuaciju – ukrcavanje i iskrcavanje iz helikoptera.

Kako je saopšteno iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, poseban doprinos su dali pripadnici 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne pokazavši stručnost i profesionalizam.

Komandant 4. pješadijske brigade birgadir Zdravko Rezo je čestitao svim učesnicima vježbe, instruktorima i direktorijatu na zalaganju, trudu i postignutim rezultatima, poručili su iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.