Uskoro 100-hiljaditi posjetioc u NP Una

Nacionalni park Una i ove godine bilježi izuzetan porast posjeta, bez obzira na negativnu sliku u javnosti što je posljedica migrantske krize.

Bilježimo porast posjeta Nacionalnom parku Una koji svake godine ima sve bogatiju turističku ponudu, pa je tako ove godine Park posjetilo 30 posto više turista nego u istom periodu lani, kaže Amarildo Mulić, direktor NP Una.

Prema procjenama, u narednih šest do osam dana, naš Nacionalni park posjetit će 100-hiljaditi gost u ovoj godini, kaže za cazin.net Amarildo Mulić direktor NP Una. Rezultat je to višegodišnjeg zalaganja uposlenika Parka, kao i dobrih poslovnih poteza. Time pokazujemo da ispunjavamo našu osnovnu ulogu-očuvanje prirodnih ljepota, te kompletne flore i faune ovog jedinstvenog područja, dodaje Mulić.

Amarildo Mulić, direktor NP Una-30 posto više posjetilaca NP Una u odnosu na isti period prošle godine

Amarildo Mulić, direktor NP Una-30 posto više posjetilaca NP Una u odnosu na isti period prošle godine

Turistički potencijal kojeg USK-a i Bihać imaju od Nacionalnog parka Una više je nego primjetan, popunjenost smještajnih kapaciteta u Bihaću, pozitivna promocija USK-a, čak i u sjeni migrantske krize i svih problema koje ona nosi, uspjeh je najmlađeg nacionalnog parka u FBiH. Ali, uvijek može bolje. To pokazuje i posljednja Una regata, za koju su učesnici imali samo riječi hvale, a posjetioci u Bihaću je porede sa onim prijeratnim.  Avantura kroz spust slapovima Une od Martin Broda, preko Štrbačkog buka i Bihaća, pa do Bosanske Krupe, te sve aktivnosti koje su pratile posljednju Una regatu, od koncerata i različitih sportsko-turističkih dešavanja se nastavlja. I to vozom-24.augusta po šesnaesti put sa bihaćkog perona kreće Rotary voz, vožnja Smaragdnom dolinom.

Rotary voz smaragdnom dolinom rijeke Une-promocija prirodne baštine u NP Una

Rotary voz smaragdnom dolinom rijeke Une-promocija prirodne baštine u NP Una

Za razliku od prošle godine, Željeznice FBiH dobavile su sve potrebne dozvole i dopuštenja od hrvatskih kolega, jer ova vozna linija nekoliko puta presjeca međunarodnu granicu BiH –Hrvatska. Cjelodnevni je to događaj, a učesnici, očekuje ih se oko 150, imat će priliku da sa posebno uređenih platformi vagona vide najljepše dijelove Nacionalnog parka Una. Poseban pogled  turisti će imati na 24-metarski vodopad Štrbački buk- izuzetnu prirodnu ljepotu. Nakon toga, slijedi posjeta Martin Brodu i Milančetovom buku-koji je inače na  tentativnoj UNESCO-ovoj listi, te čeka na zaštitu i upis na spisak svijetskih prirodnih bogatstava.

Milančetov buk u Martin Brodu na tenting listi UNESCO-a

Milančetov buk u Martin Brodu na tenting listi UNESCO-a

Iz Martin Broda vraćamo se autobusima na Štrbački buk, gdje će sve posjetitelje, i one sa voza i turiste koji se zateknu na Buku, zabavaljati tamburaški sastav Prijatelji sa Une, dodaje Mulić. Tokom vožnje Rotary vozom, goste će zabavljati tamburaški sastav Legende japoda.

Pored toga, ovogodišnji Rotary voz Smaragdnom dolinom rijeke Une, osim prirodnih, promovira i druge, jedinstvene vrijednosti ovog kraja. Za gurmanski doživljaj, promociju domaćih jela ovog podneblja pobrinut će se članice Udruženja žena Ljutočke doline iz Orašca. Za ljubitelje pecanja, u Kulen Vakufu biće organizovan fly fishing, što ujedno za zainteresovane predstavlja i šansu  da se nauče čarima ovog sporta.

cazin net