U većem dijelu BiH iz godine u godinu sve manje upisanih prvačića

Bosna i Hercegovina iz godine u godine u godinu ima problem sa smanjenjem broja upisanih prvačića. I ove 2019/2020 školske godine to je evidentno. Sve regije, osim Goražda i Kantona Sarajevo, bilježe pad.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, za četiri godine broj učenika u osnovnim školama u RS se smanjio za oko 6.000, a prema riječima stručnjaka, Republika Srpska na svakih pet godina izgubi po jednu generaciju osnovnoškolaca, prenosi Hayat.ba.

Za predstojeću školsku godinu RS ima 438 prvačića manje nego prošle godine, a ukupan broj učenika u osnovnim školama manji je za 832 đaka. Najviše ih je upisano u Banjaluci – 1.884, zatim u Bijeljini – 921, Doboju – 523, te Prijedoru – 508. Najmanje ih je upisano u Kalinoviku, Krupi na Uni i Driniću – po osam, piše Klix.

Kada je u pitanju područje FBiH, u većini kantona je prisutan trend smanjenja broja upisanih učenika u prve razrede i osnovnih i srednjih škola.

– Prema trenutnim preliminarnim podacima, do sada je najveći trend smanjenja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola zabilježen u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. S druge strane, u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde te Kantonu Sarajevo, zabilježen je porast broja upisanih prvačića – rekli su iz Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

U osnovne škole Kantona Sarajevo upisano je 37.020 učenika, a u srednje škole 15.255 učenika. U aprilskom upisnom roku, prema podacima dobijenim iz osnovnih škola, upisano je 3.886 učenika prvih razreda, ali se zbog avgostovskog roka očekuje veći broj. Iz Ministarstva obrazovanja KS podsjetili su da je u prošloj školskoj godini u prvi razred upisano 4.360 učenika te da nema značajnije razlike u odnosu na povećanje ili smanjenje broja upisane djece.

U mostarske škole upisano je 932 prvačića, za razliku od prošle godine kada je upisano 1.019, prema podacima Grada Mostara. U Livnu se broj prvačića smanjio za cijelo jedno odjeljenje, a Ljubuški za četiri godine je ostao bez jednog razreda.

Na području Zeničko-dobojskog kantona u 2019/2020 upisano je 3.442 prvačića što je manje za 300. U srednje škole planiran je upis 3.668 učenika. Do sada je upisano 2.820 i očekuje se porast, ali ne značajniji što pokazuje osjetan pad i broja srednjoškolaca.
U Tuzlanskom kantonu upisano je manje 220 prvačića u odnosnu na prethodnu školsku godinu, dok je u Srednjobosanskom kantonu upisano manje 184, što je šest razreda manje.

Zabrinjavajuća situacija je posebno u Unsko-sanskom kantonu gdje je najavljeno zatvaranje 39 osnovnih škola, najviše područnih. Bez posla bi trebalo ostati 229 učitelja i nastavnika, ali su iz Vlade USK najavili da neće biti masovnih otpuštanja.

Tačni podaci u broju upisanih učenika trebali bi biti poznati tokom sljedećeg mjeseca, ali oni će uglavnom biti potvrda da se broj učenika zbog iseljavanja cijelih porodica iz BiH i pada nataliteta drastično smanjuje.

Sindikati, udruženja i eksperti iz polja demografije poručili su kako je vrijeme da se vlasti konačno fokusiraju na rješavanje ovog problema i kreiranje politika koje će doprinijeti povećanju nataliteta i kvalitetnijem životu porodica s djecom kako bi ostali ovdje.

U protivnom, možemo očekivati prazne školske klupe, zatvaranje škola i masovna otpuštanja prosvjetnih radnika koji neće imati kome predavati.