U povodu Dana Grada: Prva polovina augusta u Cazinu ispunjena brojnim svečanostima

U okviru obilježavanja 6. augusta, Dana Grada Cazina, planiran je čitav niz zanimljivih sadržaja koji će trajati od početka do sredine mjeseca, a među kojima će sigurno svako od građana, gostiju i posjetilaca pronaći nešto zanimljivo.

Tako će u ovom periodu biti otvoreno nekoliko značajnih infrastrukturnih i sličnih projekata među kojima su otkrivanje ploče s nazivom ulice Pilota Samira Beganovića, završnica prve faze radova na uređenju parka Stari grad Cazin, otvaranje izvora vode Kordinovac u Liskovcu, lokalnog puta u Bajramovićima, MZ Pećigrad i još nekoliko drugih. Noć uoči Drugog cazinskog maratona, koji se održava 4. augusta, na Starom gradu Ostrožac održat će se artističko-modna revija „Kraljica Elizabeta Bosanska“, čiji autor je poznati bh. dizajner Adnan Hajrulahović Haad.

Na sami maraton već je najavljen dolazak blizu hiljadu učesnika i gostiju iz evropskih i zemalja regiona, a završnicu maratona, na kojoj će biti proglašeni najuspješniji obogatit će jedinstven događaj „Krajiška trahana za Guinnessa“, odnosno veliki ručak za maratonce i sve građane i goste koji tog dana dođu na staru Žitarnicu u gornjoj čaršiji.

Prvi puta od ove godine počinje i omladinska manifestacija „Ponos Cazina“ na kojoj će mladi Cazinjani prezentirati svoje školske i poslovne uspjehe, debatirati o planovima za budućnost i stanju u svome Gradu, organizirati različite radionice, a nakon zvaničnog programa se i zabaviti uz domaćeg hip-hop umjetnika Akavelija.

Na sami 6. august održat će se tradicionalna manifestacija „Pečat slobodi“ s kojom se u Tržačkim Raštelima obilježava godišnjica deblokade ratnog Bihaćkog okruga. Te večeri u samom gradu održat će se nastup cazinskih kulturno-umjetničkih društava te manifestacija „Za aktivan i zdrav Cazin“ na kojoj će se predstaviti svi domaći sportski klubovi, kao i sportaši rekreativci, a potom i koncert Armina Muzaferije i Dalal Midhat.

Promocija knjige „Povrće, hrana i lijek“ naše sugrađanke Nusrete Seke Hadžisadiković još je jedan značajan dio u okviru svih svečanosti i održaće se u srijedu, 7. augusta. Uz Dan mjesne zajednice Šturlić, 8. august, obilježit će Etno festival sevdaha koji se održava na Starom gradu Ostrožac, a u subotu, 10. augusta, noć uoči Bajrama, je u Cazinu tradicionalna bajramska svečanost i vatromet uz nastup „Divanhane“.

Brdska utrka „Krajiška zmija“ u Cazinu se održava 17. i 18. augusta.

O svim pomenutim događajima detaljnije ćemo informirati tokom narednih dana, a s obzirom na njihovu raznolikost sve je stalo pod simpatičnu i jednostavnu parolu koja glasi: “Budi IN – dođi u Cazin“, jer kao što se zna, Cazin je oduvijek bio grad u koji je svako dobro došao!

cazin net