<

U ovoj životinji pronađeni virusi koji su povezani sa koronavirusom

Neobični sisar, čija je koža prekrivena specifičnim ljuspicama, po imenu pangolin sadrži viruse koji su usko povezani sa koronavirusom, piše BBC.

Prodaja životinja na tržištima divljih životinja trebala bi biti strogo zabranjena kako bi se smanjio rizik od budućih epidemija, kaže međunarodni tim, a prenosi BBC.

U novom istraživačkom radu, objavljenom u časopisu “Nature”, istraživači kažu da njihovi genetski podaci govore kako rukovanje tim životinjama zahtijeva značajan oprez, te da bi njihova prodaja na tržištu trebala biti strogo zabranjena.

Potreban je daljnji nadzor nad pangolinima u divljini u Kini i jugoistočnoj Aziji kako bi se razumjela njihova uloga u nastanku koronavirusa i rizik od budućeg prenošenja na ljude, dodaju oni.

Pangolini su male životinje koje izgledom podsjećaju na armadila ili artičoku, a meso pangolina neki smatraju pravom delikatesom.

Jedinstven je među sisarima po ljuspičastim tvorevinama koje mu prekrivaju spoljašnjost tijela. Iako te tvorevine nemaju primjenu u medicini, s obzirom na to da su sačinjene od keratina, isto kao i nokti kod čovjeka, predstavljaju sastavni dio tradicionalne medicine u Aziji.

<