<

SRBIJANSKI MEDIJI GRME I BIJESNI: Vladimir Putin je zabio nož u leđa Srbiji!

Mediji u Srbiji bijesni

Predsjednik Rusije Vladimir Putin još jednom je zabio nož u leđa Srbiji kada je prošle sedmice, na svojoj godišnjoj konferenciji ponovo izjednačio Kosovo i Krim, kritikujući Zapad što u prvom slučaju poštuje volju naroda, a u drugom ne – piše srbijanski portal Blic.

“Tako je ruski šef države bacio sebi pod noge Beograd i, zarad svojih dnevno-političkih interesa i potkusurivanja sa Zapadom, potpuno pogazio argumente koji govore da u ovim slučajevima takvom poređenju nema mjesta.
Upravo se na ovom primjeru moglo vidjeti, još jednom, način na koji zapravo Rusija gleda na stvari kada je reč o srpskoj rak rani, iako se trudi da na sve načine, bar formalno, pokaže podršku Srbiji. Međutim, ta bezrezervna podrška, potvrdio je, zapravo ima cijenu, i to ne samo u ovom posljednjem slučaju, nego i inače”, ovcjenjuje nadalje Blic pa nastavlja:

“A misli samo na ruski interes i legalizovanje njenih postupaka i (ne)činjenja,
naročito u slučaju Krima, na koji međunarodna zajednica ne gleda blagonakolono, naprotiv. Upravo je Krim razlog što je EU Rusiji uvela sankcije.

A šta je Putin uradio?

Na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije govorio je, očekivano, o Krimu, rekavši da je on postao sastavni dio Ruske Federacije kao rezultat referenduma, dok to nije bio slučaj na Kosovu”, piše Blic.

– Na Zapadu su “progutali“ odvajanje Kosova, dok su stanovnicima Krima uveli sankcije – bio je njegov komentar na jedno od pitanja – što je razbijesnilo srbijanske medije.

“Ovo nije prvi put da Putin koristi poređenje Kosova i Krima, ne bi li opravdao anektiranje ukrajinskog poluostrva, a čime je jasno pokazao kakav bi mogao da bude epilog “bratske” ljubavi Moskve prema Srbiji i da čelični zagrljaj Rusije u stvari guši, a ovo je samo jedan od primjera”, zaključuje u analizi srbijanski Blic.

<