<

Saudijska Arabija sudi desecima palestinskih aktivista

Saudijska Arabija je desetke palestinskih aktivista poslala na suđenje, optužujući ih da podržavaju Hamas, organizaciju koja vlada Pojasom Gaze.

Prema izvještajima iz arapskih medija, 68 Jordanaca i Palestinaca izašli su, počev od nedjelje, pred „specijalni sud za terorizam“ u saudijskom glavnom gradu Rijadu.

Porodice optuženika kažu da njihovi rođaci, kojima se sudi, nemaju zakonskog predstavnika.

Svi njih je saudijska tajna policija uhapsila u aprilu prošle godine.

Među uhapšenima je Mohammad al-Khudari, 81-godišnji Palestinac koji dugo živi u Saudijskoj Arabiji, umirovljeni fizičar koji ima rak, kako tvrdi njegova porodica iz Gaze.

Al-Khudarijev sin, Hani, profesor informacionih tehnologija na saudijskom univerzitetu, koji nije politički aktivan, također je pritvoren.

Abdul Majed, brat Mohammeda al-Khudarija, Al Jazeeri je rekao da su obojica već sedam mjeseci u samicama, te da će se pred sudom sljedeći put pojaviti 5. maja.

„Hapšenje njih dvojice je dio šire akcije saudijskih vlasti usmjerene ka Palestincima koji žive u Saudijskoj Arabiji, koje optužuju za veze sa Hamasom“, kaže se u saopštenju Amnesty Internationala.

„Od februara 2019., saudijske vlasti pritvorile su oko 60 Palestinaca koji su posjetili Saudijsku Arabiju, ili žive u toj zemlji, uključujući studente, akademike i poslovne ljude“.

Al-Khudari je decenijama bio zvanični predstavnik Hamasa u Saudijskoj Arabiji, prije promjene vlasti u Rijadu, koja je, nakon što je dugo bila propalestinski orijentisana, postala bliža Izraelu.

Hamas se u arapskom svijetu generalno gleda kao legitiman pokret otpora izraelskoj okupaciji palestinske zemlje.

Prema riječima profesora Mahjooba Zweirija, saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman očajnički želi preuzeti kontrolu nad zemljom i u potrazi je za inostranom političkom podrškom, naročito od SAD-a i Izraela.

Zweiri, direktor Centra za zaljevske studije na Univerzitetu Katar tvrdi da ne vidi razlog zašto bi Saudijska Arabija pritvarala Palestince zbog podrške Hamasu.

Hamas je u ponedjeljak objavio saopštenje u kojem je naveo da pažljivo prati slučaj „lažnih optužbi“ i „nepoštenog suđenja“ Palestincima u Saudijskoj Arabiji.

„Palestinci koje je uhapsila saudijska tajna policija nisu počinili nikakav zločin, osim što časno brane Jerusalem u džamiju Al-Aksa“, kaže se u saopštenju.

Izvor: Al Jazeera

<