<

Rumunija odlučila: Za silovatelje i pedofile doživotni zatvor

Rumunija će odobriti hitnu uredbu kojom će kazna za silovanje i pedofiliju biti doživotni zatvor, izjavila je premijerka Viorica Dancila, nekoliko dana nakon što su DNK testovi potvrdili da je oteta djevojka iz te zemlje ubijena, javlja Reuters.

Ovaj slučaj otmice je izazvao bijes javnosti i otkrio duboke nedostatke u policijskom sistemu ove države članice Evropske unije.

65-godišnji mehaničar iz grada na jugu Bugarske priznao je da je ubio 15-godišnju Aleksandru Macesanu, koja je nestala 24. juna i 18-godišnju djevojku koja je posljednji put viđena u aprilu.

Nestanak djevojaka zaustavio sporne zakonske reforme u Rumuniji
„Imam nultu stopu tolerancije kada se radi o nedostatku humanosti i poštovanja prema građanima”, rekla je Dancila novinarima prilikom najave vladinih planova.

Pedofili i silovatelji koji su proglašeni krivim u Rumuniji suočavaju se s zatvorskim kaznama od sedam, odnosno 12 godina, a silovatelji mogu biti kažnjeni do 18 godina ako žrtva umre.

Macesanu je tri puta nazvala evropski broj za hitne slučajeve 112, kako bi rekla da je oteta, pretučena i silovana. Vlastima je trebalo 19 sati da lociraju i uđu u kuću mehaničara dok su se mučili da lociraju njene pozive.

Na licu mjesta vlasti su pronašle spaljene dijelove kostiju i prikupili DNK uzorke.

Postupanje vlasti u ovom slučaju izazvalo je ulične proteste. Ministar unutrašnjih poslova podnio je ostavku, dok su šef policije i nekolicina drugih dužnosnika dobili otkaz.

Tužioci istražuju odgovorne za sporu reakciju.

slobodnaevropa.org

<