Radovi na aerodromu Bihać (FOTO)

Radovi na testnoj poletnoj pisti budućeg aerodroma u Bihaću dužine 300 metara izvode se po planu i već je završen prvi sloj

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić zajedno sa Amadeom Mandićem, pomoćnikom federalnog ministra prometa i komunikacija za izgradnju, upravljanje i razvoj aerodroma, zrakoplovne infrastrukture i avioprijevoznike , Adnanom Bajrićem, v.d. dirketora Aerodroma Bihać, predstavnicima projektanta i izvođača radova, obišao je danas radove na izgradnji testne piste na aerodromu Golubić

Radovi na testnoj poletnoj pisti budućeg aerodroma u Bihaću dužine 300 metara izvode se po planu i već je završen prvi sloj, postavljeni mjerni uređaji, a ukoliko vremenske prilike budu povoljne do kraja septembra završiti će se postavljanje tri sloja nasipa sa geomrežom.

Sredstva za izgradnju testne piste osigurala je Vlada F BiH putem transfera javnim preduzećima za unapređenje avioprometa. Metoda izgradnje dijela piste u dužini do 300 metara se primjenjuje radi potrebnih ispitivanja i dokazivanja stabilnosti isprojektovane piste, a koja ostaje i koristi se prilikom dalje izgradnje staze i dati će nakon svih potrebnih mjerenja odgovor koliko bi koštali premjeri radova za pistu.

Od odobrenih 3,5 miliona KM od strane Vlade F BiH, 1,5 miliona KM potrošit će se na dalji postupak eksproprijacije prema planu koji je ranije dostavljen Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH, što je neophodan preduslov za buduće radove na aerodromskoj pisti koja će u konačnici, prema projektu, biti duga 2.200, a široka 60 metara.

cazin net