Prije 29 godina dogodila se najveća rudarska nesreća u BiH (FOTO)

Prije 29 godine u Tuzli i okolini osvanulo je najtužnije jutro. U ranu zoru 26. augusta 1990. godine u eksploziji ugljene prašine život je izgubila treća smjena jame Dobrnja – Jug, tadašnjih Titovih rudnika Kreka u Tuzli. Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365 djece, a jedini preživjeli bio je Smail Imamović, koji je kobnog jutra bio blizu izlaska iz jame.

  • Pet dana sam bio klinički mrtav, a tek na UKC Tuzla saznao sam da su svi moji drugovi poginuli. Od tada trošim lijekove koji su izuzetno skupi. Svaki august za mene je isti, ne mogu spavati, a slike se pred mojim očima same smjenjuju – prisjeća se Smail Imamović, prenosi Avaz.ba.

Porodice poginulih komorata ističu kako su o školovanju djece brinuli odgovorni iz Fonda „26. august 1990.“. Iako, je tužilačkom odlukom stavljena tačka na ovaj tragični događaj još uvijek ima članova porodica koji smatraju kako je u jami Dobrnja – Jug obavljena klasična diverzija.

Kantonalno tužilaštvo TK zaključilo je kako je osnovni uzrok nezgode eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. U Dobrnji – Jug još uvijek postoje značajna nalazišta uglja, ali je eksploatacija prekinuta poslije 26. augusta 1990. godine.

Obilježavanja tužne godišnjice održat će se danas na gdje će porodice i zvaničnici položiti cvijeće i proučiti Fatihu za poginule komorate.