Preživjeli deminer Radomir Cerović: Život dugujem kolegama čija su me tijela zaštitila

Radomira Cerovića, 34-godišnjeg deminera A-tima “Pro Vite” iz Mostara, koji je u nedjelju ujutro u minskom polju iznad kupreškog sela Donji Mušić povrijeđen sa deset gelera od protivpješadijske mine PMR 3, ekipa “Avaza” posjetila je i jučer u livanjskoj bolnici.

Mina u šipražju
U ovoj nesreći poginule su njegove kolege Savo Kalajdžić (42) i Slaviša Pljuco (52) sa Pala, prenosi Avaz.

Cerović, koji je još pod šokom, redovno dobiva lijekove i medicinsku njegu, ali je, prema riječima dr. Branka Perića, dobro i izvan životne opasnosti. Cerović se nada posjeti i porodice, kao i da bi uskoro mogao i na rodne Pale, gdje će nastaviti oporavak.

  • Dobro sam, ali mi je žao prijatelja. Nije jednostavno bilo vidjeti ih kako su nastradali, posebno Savo Kalajdžić, koji je igrom sudbine i aktivirao minu, koja ga je doslovno masakrirala. Ja sam imao snage da sam iziđem iz minskog polja uzbrdicom do ostalih kolega iz našeg tima, koji su mi sa medicinskim tehničarom ukazali prvu pomoć te me otpremili u bolnicu. Mina koja nas je pogodila, vidjela se, bila je oborena uz neko šipražje. Da li je imala dodatnih upaljača, ne znam. Znam samo da sam imao beskrajnu sreću da ostanem živ s obzirom na minu o kojoj je riječ – kazao nam je Cerović.

Dan žalosti
Za svoj život, kako kaže, najvjerovatnije duguje nastradalim kolegama Slaviši Pljuci i Savi Kalajdžiću, jer smatra da su ga njihova tijela dijelom zaštitila.

Na Palama je jučer proglašen dan žalosti. Nekoliko hiljada ljudi iz cijele BiH došlo je na Pale kako bi prisustvovalo posljednjem ispraćaju deminera Save Kalajdžića i Slaviše Pljuce.

Prošao obuku
Cerović kaže da je u deminerima od 10. juna 2018. godine te da je u maju 2018. prošao trosedmični deminerski kurs u Centru za obuku deminera. Od oktobra 2018. s kolegama je radio na deminiranju na području Kupresa i Glamoča.

Obišli porodice nastradalih
Poginuli demineri radili su za organizaciju “Pazi, mine” iz Viteza, dok projekt deminiranja terena u rejonu Kupresa vodi organizacija “Pro Vita” iz Mostara.

  • Nikad u projektima deminiranja koje smo radili, nismo imali povrijeđenih, a kamoli poginulih. Mina koja je pronađena, trebala se deaktivirati danas (ponedjeljak, op. a). Odgovor na pitanje šta se dogodilo u nedjelju, trebala bi dati daljnja istraga. BHMAC treba imenovati četiri člana Istražnog odbora koji će raditi na tome – kaže za “Avaz” Džafer Kumbara, direktor Udruženja “Pro Vita” iz Mostara, koji je s ostalim kolegama prisustvovao sahrani na Palama te obišao porodice nastradalih.