Preskočio zid visok 5 metara: Njemačka policija 7 dana traga za srbijanskim kriminalcem

Od Aleksandara Ercega (43) koji je prošle sedmice pobjegao iz zatvora u njemačkom gradu Bohum, i dalje nema ni traga ni glasa.

Erceg koji je u zatvoru u Bohumu izdržavao kaznu zbog teških krađa, naoružanih pljački i nanošenja tjelesnih povreda, izveo je, prema pisanju njemačkih medija, spektakularno bjekstvo 15. augusta u večernjim satima preskočivši zid kazamata visok pet metara, prenosi Hayat.ba.

On je, prema do sada poznatim informacijama na osnovu kojih su policajci napravili rekonstrukciju, iskoristio to što su u zatvorskoj osmatračnici trenutno radovi na uklanjanu azbesta. Da nije tako, čuvari bi sigurno ugledali zatvorenika kako se vere po bedemima zatvora.

U četvrtak uvečer je bio u teretani i čuvarima koji su njega i grupu zatvorenika nadgledali kazao je da ide da se tušira. Međutim, iskoristio je njihovu nepažnju i uzpenjao se, gotovo filmski, kroz šupljinu na krovu i zatim izašao na zatvorski bedem.

Da li mu je neko u ovome pomagao zasad nije poznato, ali se pretpostavlja da nije jer je Erceg viđen kako bježi sam. Očevici njegovog bijega su ispričali da su oko 19.35 vidjeli čovjeka kako preskače ogradu zatvora i odlazi u nepoznatom pravcu.

Na licu mjesta su pronađeni šipka i ćebe koje je Erceg iskoristio kako bi se popeo na ogradu i kako se ne bi povredio pri prelaženju na drugu stranu. Da li je pri padu sa te visine Erceg zadobio neke povrede, također nije poznato.

Pobjegli jer nisu htjeli da budu izručeni Srbiji
Još jedno spektakularno bjekstvo u izvedbi Srbijanca i Bosanca bilo je glavna tema u svjetskoj štampi. Naime, Damnjan Mitrović (40) državljanin Srbije i njegov cimer Dragan Milosavljević (41), državljanin Bosne i Hercegovine, pobjegli su iz zatvora u Sloveniji krajem prošle godine, a u njihovoj praznoj ćeliji, pronašli su poruku u kojoj su objasnili da ne žele da budu izručeni Srbiji.

Daniel Vojnović je 20. marta ove godine također umakao zatvorskim čuvarima. Vojinović je, naime, prilikom posjete porodičnoj kući u kojoj žive njegovi roditelji, a koju su nadgledali čuvari zatvora, uspio da se iskrade kroz prozor toaleta, sjedne u auto svojih roditelja i odveze se u nepoznatom pravcu. Do danas nije poznato gdje se nalazi Vojnović, niti da li mu je neko pomagao u bjekstvu.