<

Preminula ”majka hrabrost”: Uprkos borbi s rakom, uživala sa sinom

Nazvali su je “majka hrabrost” jer se opredijelila za materinstvo, Ana Đoković je stavila vlastiti život na kocku iako su joj ljekari savjetovali da prekine trudnoću u četvrtom mjesecu, kada joj je otkriven kancer maternice.

Sa sinom Vukotom je uživala oko dvije i po godine, paralelno se boreći sa zloćudnom bolešću. U petak je, nažalost, izgubila bitku s kancerom. Baranka i blogerica Ana Đoković umrla je u 34. godini.

Bila je poznata širom regiona kao “majka hrabrost”. Željela je po cijenu života dijete i rodila sina. Mnogi ljekari smatrali su da je Ana neodgovorna i da je svoj život stavila na kocku kada je odlučila da, uprkos raku grlića maternice, zadrži trudnoću. Mediji su pisali o njoj i kada je, nakon teškog porođaja i opasne operacije, napustila porodilište sa svojom bebom.

Prof. dr. Vladimir Pažin iz GAK-a “Narodni front” bio je vođa ekipe koja je operirala Anu. On je smatrao kako je njena odluka bila relativno nerazumna i da je nadjačala želja za materinstvom, nezavisno od toga hoće li zbog toga možda izgubiti glavu.

Ana je ostala upamćena kao borac koji je motivirao mnoge žene da odu na preventivni pregled i kao neko ko mnogo voli život. Prkosila je kanceru do posljednjeg dana.

U danima kada je čula prve otkucaje srca bebe, u četvrtom mjesecu, dijagnosticarana joj je bolest.

  • Tada sam malo i prokrvarila, zbog čega su me zadržali u bolnici. Rađena mi je biopsija, razne analize i nakon toga saopćili su mi dijagnozu – invazivni karcinom grlića maternice. Riješila sam da rodim. Da sam otišla na kiretažu tada, poslije toga ne bih mogla da živim. Ovako, koliko god izgledalo ludo, to je bila šansa za bebu i mene – pričala je Ana.
  • cazin net
<