<

Plenković pružio podršku predsjednici: Žao mi je zbog pretjeranih reakcija iz BiH

Naša politika općenito prema Bosni i Hercegovini je da razvijamo dobrosusjedske odnose i partnersku saradnju


Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje na, kako je rekao, pretjerane reakcije iz BiH na krivo prenesene izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u izraelskom tisku. 

– Naša politika općenito prema Bosni i Hercegovini je da razvijamo dobrosusjedske odnose i partnersku saradnju – rekao je Plenković na sjednici Vlade i dodao kako mu je žao što su krivo prenesene vijesti tokom posjeta predsjednice Izraelu te da je došlo do pretjeranih reakcija iz BiH. 

Svim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini uputio je poruku da su Hrvatska i BiH vezane jedna na drugu, da su prijateljske zemlje koje se međusobno poštuju te da BiH nema većeg zagovornika, prijatelja i saveznika od Hrvatske u bilo kojoj međunarodnoj instituciji, a posebice u europskim institucijama.

 – Važno je da budemo pažljivi u komunikaciji, međusobno se uvažavamo i rješavamo otvorena pitanja – dodao je Plenković i ustvrdio da Pelješki most nije otvoreno pitanje s BiH, već strateški projekt za povezivanje Hrvatske koji će pomoći i ljudima u BiH koji žive na području Neuma.

Naglasio je kako hrvatska Vlada želi da Hrvati budu ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, da budu adekvatno zastupljeni u institucijama i tijelima vlasti na legitiman način, prenosi Avaz.

 BiH je naša susjedna i bliska zemlja i zato mi je žao da su ovakve žestoke reakcije krenule bez provjere – zaključio je premijer i pružio podršku hrvatskoj predsjednici.

<