<

Ovo je naučnik koji je napravio Fajzerovu vakcinu i sada tvrdi: “Korona je gotova, evo i kada”

Fajzerova” vakcina juče je stigla u Srbiju. Ugur Sahin, osnivač “Bajonteka” i naučnik koji je napravio ovu vakcinu kaže da se nada da će za nekoliko mjeseci opasti broj starijih pacijenata koji zahtjevaju hospitalizaciju i da će se do sljedeće zime pandemija korone staviti pod kontrolu.

Posebnu nadu za ovu tvrdnju daje mu podatak da će EMA (Evropska agencija za lijekove), 6. januara doneti odluku o vakcini američke “Moderne”, pa će se na tržištu naći dovoljno vakcina za sve.

– Da bismo pandemiju korone zaustavili do zime, potrebno je da imunizujemo 60 do 70 posto stanovnika – kaže Sahin za nemački DW.

Ipak, glavobolju zadaje nova mutacija virusa koja je prvi put primijećena u Velikoj Britaniji, ali se već pojavila u više zemalja Evrope. Prema epidemiološkim podacima, taj novi soj je mnogo zarazniji, pa Britanci vjeruju da se zbog njega zaražava čak 70 posto ljudi.

Sasvim logično, nameće se pitanje da li je nova mutacija virusa otporna na vakcinu?

– Još ne znamo, jer nismo uradili testove – kaže Sahin i najavljuje da će u naredne dvije sedmice “Bajontek” provjeriti kakav je odgovor ove mutacije na njihovu vakcinu.

– Pitate me hoće li vakcina biti efikasna protiv mutacije? Naučno gledano, velika je vjerovatnoća da hoće. Iako ova varijanta ima višestruke mutacije, izmijenjeno je samo jedan posto relevantnog proteina u virisu. To znači da je 99 posto isti, a naša vakcina izaziva imuni odgovor tako što napada protein virusa s više strana – kaže Sahin, prenosi “Žena“.

<