<

Ovih šest mitova o koronavirusu trebate ignorisati

Dezinformacije o koronavirusu se šire mnogo brže nego sam virus, a BBC je izdvojio šest mitova.Sve je veći broj slučajeva koronavirusa COVID-19, koji je sada zabilježen u mnogim zemljama svijeta. Pronalaženje lijeka i vakcine nije ni na vidiku, ali to nije zaustavilo širenje savjeta koji se šire internetom i među ljudima, od kojih su neki bezazleni, dok su drugi prilično opasni, piše BBC.

Ovo su najčešći mitovi koji se šire internetom, a evo što nauka kaže o njima.

Bijeli luk

U velikom broju objava na Facebooku savjetuje se konzumiranje bijelog luka.

Svjetska zdravstvena organizacija oglasila se ovim povodom, istakavši da je “bijeli luk zdrava hrana koja ima antimikrobna svojstva”, ali da ne postoji dokaz da konzumiranje ovog povrća može zaštititi ljude od koronavirusa.

U većini slučajeva ovi savjeti nisu štetni ako vas ne sprječavaju pridržavati se važećih medicinskih savjeta. Tako je jedna žena iz Kine primljena u bolnicu s ozbiljnom upalom grla, jer je pojela jedan i pol kilogram češnjaka.

“Čudotvorni minerali”

YouTuber Jordan Sather, koji ima hiljade pratitelja na različitim platformama, tvrdi da vas “čudotvorni minerali” pod nazivom MMS (miracle mineral supplement), mogu izliječiti od koronavirusa. Ovaj “lijek” u sebi sadrži klor dioksid, koji djeluje kao izbjeljivač. Sather i drugi su promovirali ovu supstancu čak i prije izbijanja koronavirusa, a u siječnju je ovaj YouTuber objavio tweet u kojem tvrdi da je “klor dioksid dobar ne samo za ubijanje stanica raka, nego i za uništavanje koronavirusa”.

Prošle godine je Američka Agencija za hranu i lijekove upozorila da je opasno piti MMS, naglasivši da “nema nikakvih istraživanja koja potvrđuju da je ovaj proizvod siguran ili efikasan u liječenju bilo kakvih bolesti”, što su istakle i zdravstvene organizacije drugih zemalja.

Kućno sredstvo za dezinfekciju ruku

Zbog panike od zaraze došlo je do nestašice sredstava za dezinfekciju ruku na mnogim mjestima, pa su se na internetu pojavili recepti za njihovu izradu kod kuće. Međutim, proizvod koji dobijete prateći ove recepte pogodniji je za čišćenje površina u kući nego za vašu kožu. Gelovi na bazi alkohola koji se koriste za dezinficiranje ruku sadrže i ovlaživače, koji su nježni prema koži vaših ruku, a stručnjaci tvrde da je nemoguće kod kuće napraviti podjednako efikasan gel za pranje ruku, jer čak i votka, koja se nalazi u nekim receptima, sadrži samo 40 posto alkohola.

Tekuće srebro

Koloidno srebro je tekućina s česticama ovog metala. Ono je promovisano u emisiji televizijskog propovjednika Jima Bakkera, gdje je jedan od gostiju tvrdio da ova otopina ubija koronavirus u roku od 12 sati (priznajući da još nije isprobana na COVID-19).

Ovaj mit se nakon toga raširio Facebookom, posebno u grupama koje se zalažu za “medicinsku slobodu” i koje nemaju povjerenje u tradicionalne metode liječenja. Zagovornici koloidnog srebra tvrde da ono može izliječiti veliki broj bolesti, da djeluje kao antiseptik i da jača imunološki sistem, ali nauka tvrdi da se ova otopina nije pokazala djelotvornom ni u jednom od navedenih segmenata. Naprotiv, ona može izazvati ozbiljne probleme, kao što su oštećenje bubrega i argirija (stanje prilikom kojeg koža oboljelog postaje sivo-plava). Prema riječima stručnjaka, srebro, za razliku od cinka i željeza, nema nikakvu funkciju u ljudskom organizmu.

Ispijanje vode svakih 15 minuta

Jedan od postova koji se širi Facebookom navodi riječi “japanskog liječnika” koji je preporučio piti vodu svakih 15 minuta kako bi se izbacili svi virusi koje smo unijeli kroz usta. Verzija ove objave na arapskom jeziku podijeljena je više od 250.000 puta.

Stručnjaci tvrde da nema apsolutno nikakvih dokaza da bi ovo moglo pomoći. Virusi koji se prenose zrakom u organizam ulaze kroz respiratorni trakt. Neki od njih mogu ući i na usta, ali čak ni konstantnim ispijanjem vode ne možete se zaštititi od infekcije. Ipak, dovoljan unos vode i hidriranost važni su opće zdravlje.

Toplina i izbjegavanje sladoleda

Veliki broj ljudi tvrdi da toplina ubija koronavirus COVID-19, pa se savjetuje piti toplu vodu, kupati se u toploj vodi i koristiti sušilo za kosu. U jednoj objavi, koja je greškom pripisana UNICEF-u, a koju je podijelio veliki broj ljudi, tvrdi se da će topla voda i sunčanje ubiti virus, a da sladoled treba izbjegavati. Iz UNICEF-a su negirali da ovaj savjet dolazi od njih.

Poznato je da virus gripe ne opstaje izvan tijela tokom ljeta, ali još ne znamo kako toplina djeluje na novi koronavirus. Zagrijavanje tijela i izlaganje suncu potpuno je nedjelotvorno, a prema riječima stručnjaka, kada se zarazite virusom, ne možete ga ubiti, nego se vaše tijelo mora izboriti s njim.

Ako je virus izvan tijela, efikasno može biti ubijen na temperaturi od 60 Celzijevih stepeni pa se preporučuje prati stvari na ovoj temperaturi, jer će ga to ukloniti s vaše odjeće.

Izvor: klix.ba

<