Održan 20. jubilarni Cazin Grand Prix 2019, Salih Ljubijankić najbolji bh. vozač

Najdraža trka u kalendaru mnogih vozača, ali i publike jeste trka u Cazinu. To potvrđuje i broj vozača na startnoj listi, njih više od 100.

Naime, Cazin je 17. i 18. augusta bio centar sportskih događanja na području Unsko-sanskog kantona, a slobodno možemo reći i cijele države. Tada se održao jubilarni 20. Cazin Great Prix (brdska utrka na stazi “Sedra – Ostrožac” – čuvena “Krajiška zmija”), trka koja ima veliki značaj za autosport u Bosni i Hercegovini i koja spada među najbolje u Evropi, a u organizaciji Auto moto kluba Extra sport iz Cazina. Ujedno, ona spada u turističku ponudu Grada Cazina.

“Krajiška zmija” jedna je od najzahtjevnijih staza u 14 zemalja CEZ-a, na kojoj se iskazuje istinsko iskustvo vozača kao i njegovog TIM-a mehaničara koji su postavili postavke bolida za ovako zahtjevnu stazu. 

Jedna je od rijetkih, ako ne i jedina koja ima specijalni asfalt za trkaće staze, a također boksovi su smješteni blizu samog starta utrke.

Ova utrka boduje se za FIA CEZ HILL CLIMB TROPHY, FIA CEZ HISTORIC HILL CLIMB TROPHY, hrvatsko prvenstvo te hrvatsko prvenstvo historijskih vozila i naravno šampionat Bosne i Hercegovine.

Foto: Vahid Ponjević

Brdska utrka na stazi “Sedra – Ostrožac” svake godine okupi velik broj vozača i ljubitelja oktanskog sporta pa je tako i ove godine, 17. i 18. augusta, u Cazinu učestvovalo više od 100 takmičara iz sedam evropskih zemalja (BiH, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Slovačka, Crna Gora).

Mađar Laszlo Szasz Krajišku zmiju “preletio” je za 02:10,434 te završio prvi u ukupnom poretku. 

Drugoplasirani na generalnom poretku je Domagoj Pereković, a treću poziciju zauzeo je Petar Dajak.

Od bh. vozača najbolje se kvalificirao Salih Ljubijankić koji se našao na sedmom mjestu.

Ukupni poredak možete pogledati klikom OVDJE, a u prilogu donosimo album sa fotografijama sa ovog adrenalinskog događaja koje je zabilježio naš Vahid Ponjević.

cazin net