Mostarci nezadovoljni planiranom trasom autoputa najavili protest

Zbog namjere da se autoput gradi kroz mostarska naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine, mještani ovih naselja su za petak, 23. augusta najavili protest.

Protest će biti održan na sporednoj saobraćajnici Kosor-Blagaj u cilju da ukažu na probleme s kojima se suočavaju svaki dan, prenosi Radiosarajevo.

Dok Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine uvjeravaju da stanovnici, koji žive u blizini dionice Mostar Jug – tunel Kvanj, nisu nezadovoljni, stanje je drugačije, navodi Bljesak. Mostarci koji žive u ovom dijelu grada, a većina njih su povratnici, protive se nasilnoj esproprijaciji zemljišta i “uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz Udruženja Srba povratnika ‘Mostar’.

Kako su istakli, zahtjevaju da se ovaj proces vrati u zakonske okvire, te da se održi javna rasprava o trasi autoputa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Po njima je najpovoljnija trasa preko obronaka Podveležja smatrajući da tu ne postoji prosto za konfklikt jer zemljište nije u privatnom vlasništvu, te zbog toga što se ne bi rušile povratničke kuće i vinogradi.

Pozvali su Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine da sazovu javnu raspravu po ovom pitanju tvrdeći da su zakonom dužne to uraditi. U suprotnom, to bi moglo imati pravne posljedice i veliki gubitak po ovu kompaniju – njihova je poruka, piše Bljesak.