Ministar Kljajić: “Glavni problem Srba je Milorad Dodik koji prima platu na nivou BiH, a ne radi ništa da zaštiti interese svih naroda i građana BiH”

Govoreći o namjeri Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u selo Medeno Polje, Milorad Dodik je istakao da na to gleda kao na dovršetak etničkog čišćenja Srba sa tih prostora.

On je poručio da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti tome, te da u potpunosti podržava najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri opštine u FBiH.

“Smatram da i bez najavljenih aktivnosti tamošnje vlade, oni nemaju i nisu imali osnovna prava koja naprimjer Republika Srpska garantuje Bošnjacima ili Hrvatima. Poručujem im da ću biti sa njima toga dana tamo, s namjerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje ili možda plana sa tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvijek živio i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti”, rekao je Dodik.

Za portal USN.ba, ovu izjavu je komentirao ministar unutrašnjih poslova USK, Nermin Kljajić koji je rekao: “Glavni problem Srba je Milorad Dodik koji prima platu na nivou BiH, a ne radi ništa da zaštiti interese svih naroda i građana BiH. Vlada USK je više puta tražila od predsjedništva BiH da angažuje oružane snage u zaštiti istočne granice BiH. Za Dodika nije problem što nam migranti na nezakonit način ulaze iz pravca Srbije i Crne Gore, a problem mu je što Vlada USK želi da uspostavi stanje sigurnosti na području USK koje on ugrožava već dvije godine.”

cazin net