<

Lavanda – omiljeni miris i snažan lijek

Lavandino ulje ima antireumatička svojstva i pomaže kod niza tegoba, a posebno kad su u pitanju problemi s kožom i glavoboljom.

Lavanda je dobila ime od latinske riječi “lavare”, što znači prati, jer se dodavala kupkama, vodi za pranje lica i vodi za pranje rublja kao miris i ljekovita biljka.

Njezinu ljekovitost prva spominje Hildegard od Bingena još u 12. stoljeću. Prema narodnoj medicini, ljekovito je djelovanje lavande višestruko. Koristi se kao sredstvo za pranje lica i tijela (kupke, toaletne vodice), za tjeranje moljaca, za aromu te u liječenju mnogih bolesti.

Kako djeluje kao čaj
Čaj od lavande pomaže kod:

• grčeva u želucu i crijevima (čaj od cvjetova lavande smiruje), grčeva mišića te se koristi kao antispazmodik za liječenje dišnih organa (kod astme, kašlja, upale porebrice i pluća);

• bolesti žuči (kod slabijeg rada žuči kao i za što bolje otjecanje žuči);

• nadutosti (dobro djeluje protiv stvaranja plinova, a želudac potiče na rad);

• visoke temperature tijela (snižava);

• nervnih bolesti kao što su melankolija, anksioznost;

• lupanja srca;

• navale krvi u glavu, migrene, nesvjestice;

• prehlade, gripe, nazeba, vodenih bolesti (dijaforetičko i diuretično svojstvo);

• izostale mjesečnice (za izazivanje mjesečnice i kao regulator mjesečnice);

• bolesti jetre (pobuđuje funkcije jetre – potiče na rad u otklanjanju štetnih tvari)

• bolesti jetre (pobuđuje funkcije jetre – potiče na rad u otklanjanju štetnih tvari);

• bolesti kože (lavanda liječi niz nečistoća lica i tijela, psorijazu, uljepšava ten i omekšava kožu);

• nesanice, glavobolje, migrene, jake uzbuđenosti (jastučić napunjen lavandinim cvijetom pomaže ako spavamo na njemu).

Djelovanje eteričnog ulja
Eterično ulje lavande ima mnoga ljekovita svojstva: antiseptično (koristimo ga kod niz poremećaja u crijevnoj flori, pogotovu kod jačeg razvoja bakterija truljenja jer djeluje i kao antibaktericid i kao vermifug, tj. uklanja parazite iz crijeva),

Zatim djeluje i kao analgetik (protiv bolova), antifungal (protiv gljivica), antiinflamatorik (protiv upala), antispazmodik (opušta mišiće), dezinficijens, kardik (za srce), regenerator (obnavlja), sedativ (smiruje).

Lavandino ulje ima i antireumatično svojstvo koje dolazi do izražaja kod trljanja oboljelih mjesta lavandinim uljem kao i kod pripreme kupki s lavandom.

Lavandino ulje pomaže kod migrene, glavobolje tako što njime namažemo mjesta na kojima osjećamo bol. Nekoliko kapi lavandina ulja možemo staviti i na kocku šećera kad smo uzbuđeni, tjeskobni, kod bolova oko srca, nesvjestice, vrtoglavice, navale krvi u glavu, kod želučanih smetnji, nadutosti, vjetrova, grčeva maternice i crijeva, vaginitisa.

Upotreba u aromaterapiji
U aromaterapiji lavanda se koristi za kupke, masažu, inhalacije, komprese te ljekovito djeluje kod artritisa, bolova u mišićima, bronhitisa, celulita, depresije, ekcema, gljivica, gripe, infekcija, herpesa, kandide, opeklina, ožiljaka, protiv peruti, reume, rana, stresa, sinusa, TBC-a, uboda insekata, visokog krvnog pritiska, za jačanje imunološkog sistema, itd.

Petominutno udisanje mirisa esencijalnog ulja ove ljekovite biljke smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, za čak 24 procenta. Ovo saznanje je od izuzetne važnosti, ako se zna da kortizol izaziva porast krvnog pritiska i pad imuniteta.

Udisanje mirisa lavandinog ulja pospješuje i oslobađanje organizma od slobodnih radikala za koje se smatra da ubrzavaju proces starenja. Osim toga, ulje djeluje stimulativno i na rad, a prostor u kome sjedimo postaje svježiji i prijatniji.

Lavanda u kuhinji
Kao začin, od lavande se koriste nježni listići koji se beru prije cvatnje.

Listići lavande se suše, a mogu se koristiti i svježi.

Svježi nasjeckani listovi koriste se u jelima od riba, jelima kuhanim u loncu, u različitim umacima i u jelima od mesa (ovčetina).

U nedostatku svježih listića koristimo osušene.

Listiće lavande možemo staviti u sirće i tako dobiti aromatizirano sirće koje se upotrebljava kao začin i lijek iznutra i izvana, piše “Avaz”.

<