<

Kurz: I druge zemlje će uvesti drastične mjere poput Italije

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da je samo pitanje vremena kada će i druge evropske zemlje usvojiti agresivne korake kao Italija da bi pokušale da spriječe širenje virusa korona.Kurz je za mrežu ORF rekao da je situacija u Austriji pod kontrolom i da su usvojene odgovarajuće mjere, ali, najvjerovatnije, nisu konačne.

“Austrija bi, ako bude potrebno, mogla da zatvori škole, obdaništa i univerzitete ili ograniči javna okupljanja”, rekao je Kurz i dodao da je u kontaktu sa liderima drugih evropskih zemalja.

Kurz je naglasio da je dilema u tome kako bez prevelike ekonomske štete spriječiti vrhunac epidemije koja bi mogla da parališe javni zdravstveni sistem.

“Morate pažljivo da razmotrite kada da usvojite te mjere jer nacionalna ekonomija ne može predugo da izdrži ovu situaciju”, rekao je Kurz.

Prema njegovim riječima, virus će utjecati na privredni rast Austrije, koji je prvobitno procijenjen na 1,2 do 1,7 posto ove godine.

Austrija je prošle sedmice najavila uvođenje “punktova” za zdravstveni pregled na granici sa Italijom na dvije sedmice.

Kurz je pojasnio da ti punktovi ne bi samo detektovali zaražene pojedince, već bi smanjili prekogranični protok putnika, a time i rizik od infekcije.

Austrija je prošle sedmice najavila da će privremeno obustaviti letove za sjever Italije, ali i druga žarišta epidemije kao što su Iran i Južna Koreja.

Austrian Airlines obustavila je letove za Kinu do 24. aprila.

Italija je uvela praktično blokadu bogatog sjevernog dijela zemlje, uključujući finansijsku prijestonicu Milano, što je predstavlja drastičan pokušaj da se suzbije širenje virusa.

klix.ba

<