KINESKE VLASTI ZABRANILE MUSLIMANIMA UJGURIMA RAMAZANSKI POST

Kineske vlasti zabranile su muslimanima Ujgurima, koji žive pokrajini Xinjiang na sjeveroistoku te zemlje, post tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.
To je još jedan vid represije muslimanske zajednice u pokrajini Xinjiang nakon što su krajem juna naoružani pripadnici kineske policije okupirali provinciju u kojoj žive Ujguri pod izgovorom sprječavanja etničkih sukoba sa većinskim Han Kinezima.

Prema istraživanju Američke komisije za međunarodne vjerske slobode (USCIRF), ovaj vid vjerske diskrimnacije se odnosi samo na Ujgure dok ramazan nije zabranjen u ostatku Kine.

Post je zabranjen jer su vlasti u Beijingu u strahu da bi muslimani tokom mjeseca ramazana mogli udružiti i tražiti nezavisnost svoje provincije od Kine.

Zato su pojedini muslimanki članovi vlade u Xinjiangu morali da potpišu ”pismo odgovornosti” u kojem obećavaju da neće postiti, obavljati dnevne molitve i izvršavati druge vjerske obaveze.

Također, prema navodima USCIRF-a, direktori firmi u Xinjiangu tokom mjeseca ramazana nude svojim uposlenicima ručak. Svi koji odbiju da jedu ostaju bez mjesečne plate pa čak i bez posla.

Ujguri su turkijska etnička skupina koja živi u istočnoj i srednjoj Aziji. Broje oko 7 miliona pripadnika, a prvenstveno žive u kineskoj regiji Xinjiang. Oko 80 posto Ujgura u Xinjiangu živi u jugozapadnom dijelu regije u Tarimskoj zavali.

Manje zajednice Ujgura nalaze se u Afganistanu, Pakistanu i Turskoj. Većina su sunitski muslimani i govore ujgurskim jezikom.

Anadolija