KAKO JE AJDIN IŠAO SA SVOJIM OCEM U DŽAMIJU NA BAJRAM, TAKO SADA S NJIM IDE NJEGOV SIN TARIK

U ozračju radosti i sreće, muslimani u Mostaru su dočekali Kurban-bajram, jedan od svojih najvećih praznika, a centralna bajramska svečanost održana je na malonogometnom stadionu Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra “Midhad Hujdur Hujka”u Mostaru.

Svečano je danas bilo i u svim drugim mostarskim džematima, gdje su brojni vjernici prisustvovali klanjanju i dočeku ovog radosnog praznika. Bajram je praznik duhovne radosti i mira, porodičnog zajedništva, rodbinskog druženja i međukomšijskog razumijevanja.

Kurban-bajram traje četiri dana, a to je vrijeme koje muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije. Ibri Šehiću svaki novi Bajram donosi posebnu radost.

  • Radost je tada u kući posebna. Okupi se porodica i prijatelji. Svaki novi Bajram je sve draži i s većim zadovoljstvom se iščekuje – govori Šehić.

S velikim ushićenjem Bajram je dočekao Fuad Hadžikadunić iz Zenice u gradu na Neretvi. Tvrdi kako ga oduševljava otvoreni način klanjanja na musali, što u njegovoj Zenici nije običaj.

  • Svi se trebamo radovati Bajramu, ne samo muslimani, nego i naše komšije, prijatelji i rodbina. Sa svima trebamo podijeliti radost, sreću ovoga življenja, nafaku koju imamo, a ljubav i poštovanje jednih prema drugima trebamo stalno iskazivati. Naša je uzvišena misija boravka na ovom svijetu da pomognemo jedni drugima, da ovaj svijet proživimo dostojno čovjeka, u zdravlju, hajru i bereketu – kazao je Hadžikadunić.

Porodica Čevra godinama gaji tradiciju i prenosi je s koljena na koljeno. Kako je Ajdin išao sa svojim ocem u džamiju na Bajram, tako sada s njim ide njegov sin Tarik, piše Faktor.

Tarik, iako ima tek šest godina, već treću godinu s ocem klanja na centralnoj bajramskoj svečanosti. Bajram, tvrdi Ajdin, uvijek s radošću dočekuje i tu radost dijeli s bližnjima, a kućom tada, na poseban način, odzvanja veselje.

Tarik se također Bajramu mnogo raduje, ali ga posebno razveseli bajram-banka, govori uz osmijeh.

(Hayat / Foto: Faktor)