<

IZ NJEMAČKE ŽESTOKO KRITIZIRALI TURIZAM U HRVATSKOJ: SKUPO JE I PRLJAVO

Mediji njemačkog govornog područja, poput austrijskog ”Die Pressea” i njemačkog Tagesspiegela, objavili su članak dopisnika s Balkana Tomasa Rosera (Thomas) u kojem se tematizira stanje hrvatskog turizma ove godine.

Ističe se da je ove godine došlo manje turista u Hrvatsku, koja ima problem s “visokim cijenama i prljavštinom” te da prazni većinom ostaju privatni apartmani s jednom do tri zvjezdice, prenosi Index.hr.

Navodi se kako je Hrvatska godinama bilježila porast broja turista, no da su se ove godine stvar značajno promijenile. Ministar turizma Gari Cappelli se tješi time da su Portugal i Španija zabilježili još veći pad broja turista te ističe da se Hrvatska dobro drži u poređenju s njima.

Kraj rasta hrvatskog turizma

Ističe se kako u Ministarstvu turizma namjerno ignoriraju loše brojke o broju turista i noćenja te da se može naići na poluprazne trajekte, a sve to ukazuje na kraj turističkoj buma u Hrvatskoj. Hrvatski mediji pišu o “sezoni otrežnjenja” i “kraju turističkog sna”.

U članku se podsjeća da je rast hrvatskog turizma bio utemeljen na problemima turske i sjevernoafričke konkurencije te da prihodi od turizma čine oko petinu hrvatskog BDP-a.

  • U očekivanju nastavka rasta se povećao broj kreveta u apartmanima, ove godine za 40 hiljada i to nakon povećanja od 60 hiljada prošle godine. Ponuda u međuvremenu značajno nadmašuje potražnju. Vremena stalnog povećanja broja turista su zasad prošla – piše u članku.

100 eura dnevno za garsonijere opremljene još u vrijeme Jugoslavije

Postavlja se pitanje zbog čega je stao taj trend rasta te se navodi kako Hrvatska ima prelijepu obalu, ali i da su mnogi problemi turističkog sektora u Hrvatskoj domaće proizvodnje.

Naročito se hrvatskom turizmu zamjera to što za visoke cijene nudi mnogo privatnih apartmana niske kvalitete te se događa da se od gostiju traži i više od 100 eura dnevno za garsonijere koje su opremljene još u vrijeme Jugoslavije. Hrvatska turistička ponuda uključuje i mnogo starih stanova u koje godinama nije investirano.

Loš glas hrvatskog turizma

Turiste tjeraju i skupi parkinzi, kao i niz drugih stvari koje daju loš glas hrvatskom turizmu, poput skupljeg naplaćivanja ležaljki koje se nalaze u hladu drveta. Problem su i iznajmljivači koji na negativne komentare na internetu reagiraju uvredama i prijetnjama upućenima razočaranim gostima.

Restorani se pak muče s egzodusom radne snage iz Hrvatske, pa se sezonski radnici traže u posljednji tren izvan Hrvatske, navodi se. Predstavnici branše se žale na preveliko porezno opterećenje, a Vlada je krajem jula najavila da će smanjiti PDV u turizmu s 25 na 13 posto.

Turistički rast se Hrvatskoj sada vraća kao bumerang, konstatira se, pa se spominje kako je na obali sve više kriminala te da nema dovoljno policije na terenu.

  • U visokoj sezoni policija nije dorasla rastućem kriminalu – ističe se u članku.

Ni izgradnja kanalizacije nije išla u korak s porastom broja kreveta te se sve više fekalija izlijeva u more.

avaz.ba

<