<

Italijani snimljeni kako panično bježe iz Milana prije izolacije

Italijani u nastojanju da izbjegnu epidemiju koronavirusa na sjeveru zemlje snimljeni su sinoć kako trče prema vozovima, samo nekoliko sati prije nego što je počela velika izolacija tog dijela zemlje.U videu koji je na društvene mreže postavio Matteo Salvini, lider Lige i bivši italijanski potpredsjednik vlade, vidi se scena panike na milanskoj željezničkoj stanici Porta Garibaldi – stotine putnika s prtljagom koji jure prema vozovima nakon što su sinoć objavljene vijesti o planiranom karantinu, prenosi dnevnik “Expres”.

Salvini je rekao: “Milano, Porta Garibaldi: masa ljudi u kasnim večernjim časovima u jurišu na posljednje vozove koji napuštaju Lombardiju nakon nacrta uredbe o koronavirusu koji je izdala vlada”.

Juriš na vozove se desio nakon što je Italija jučer nametnula zatvaranje svog bogatog sjevera, uključujući i finansijsku prijestonicu Milano, u drastičnom novom pokušaju da pokuša da spriječi epidemiju korona virusa.

Uredba koju je izdao italijanski premijer malo posle ponoći pogađa oko 16 miliona ljudi, uključujući region Lombardije i još najmanje 14 susjednih provincija i ostat će na snazi do 3. aprila.

<