Grabar-Kitarović: Oluja je spasila BiH i spriječila nove Srebrenice, voljela bih da susjedi to ne zaborave

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u četvrtak na svečanoj akademiji da je “Oluja” spasila BiH te kako bi voljela da “susjedi nikada ne zaborave ko im je pružio ruku u najtežim danima”, prenosi Hina.Istaknula je kako je akcija “Oluja” bila prekretnica koja je označila dolazak mira ratom izmučenoj Hrvatskoj te da su nakon nje slijedile operacije u Bosni i Hercegovini, gdje su, kako kaže, hrvatske snage uz velike žrtve slomile srpsku agresiju te spriječile nove Srebrenice.

“Upravo je ‘Oluja’ spasila BiH i voljela bih da naši susjedi nikada ne zaborave ko im je pružio ruku u najtežim danima”, poručila je predsjednica.

Podsjetimo, u hrvatskoj vojnoj akciji Oluja, u kojoj je učestvovala i Armija RBiH, pored pobjede nad vojskom tzv. Republike Srpske Krajine, savladana je i tzv. Autonomna pokrajina Zapadna Bosna, a slomljena je i opsada Bihaća.

Armija RBiH je nedugo zatim, uz pomoć HV-a, počela oslobađanje okupiranih dijelova zapadne BiH koje je kulminiralo zaustavljanjem oslobodilačkiog vala nadomak Prijedora.

Izjava o Oluji i BiH dolazi nakon žestokih kritika zbog njene navodne izjave u kojoj je BiH oslovila kao “nestabilnu državu pod kontrolom militantnog islama”. Predsjednica Hrvatske je demantovala da je to izgovorila, a Jerusalem Post koji je objavio spornu izjavu naknadno je korigovao tekst.

Pored Kolinde, danas se očitovao i premijer susjedne države Andrej Plenković koji je poručio kako bi bh. lideri trebali raditi na smanjivanju tenzija i da BiH u međunarodnim institucijama nema većeg zagovornika od Hrvatske.

S druge strane, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske i bivši predsjednik hrvatskog SDP-a Zoran Milanović kazao je kako je moguće da je izjava autentična pa da se nakon problema krenulo s ublažavanjem.

klix.ba