Generalnim štrajkom počinje nova školska godina? 217 Shares 217

Najavljen krajem školske godine, generalni štrajk prosvjetara za sindikaliste je vjerovatni opis početka nove 2019./2020. školske godine.

Druga strana, Ministarstvo obrazovanja USK-a i ministar su optimistični. Smatraju da će se do početka školske godine, ipak uspjeti dogovoriti sa uposlenicima u obrazovanju, odnosno njihovim sindikalnim predstavnicima
Određeni broj obrazovnog kadra, zbog ukidanja nastavnog procesa u nekim područnim školama u Krajini, za posljedicu će imati da određeni broj nastavnika i profesora izađe iz sistema ugovora o radu na neodređeno, pa bi odredbe Kolektivnog ugovora za obrazovanje u USK-a, mogle bi biti ispoštovane, kazao je ministar obrazovanja Kantona Damir Omerdić.

Damir Omerdić, ministar obrazovanja USK-a
Damir Omerdić, ministar obrazovanja USK-a
Nepoštivanje odredaba Kolektivnog ugovora, s druge strane, u sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja smatraju nedopustivim i upravo kršenje tog akta jedna je od osnovnih zamjerki sindikalaca. Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja USK-a insistira na poštivanju Kolketivnog ugovora, te dodaje da se kršenja istog više neće tolerisati.

Do početka školske godine ostale su još dvije sedmice, a od rezultata pregovora vlasti i sindikalista ovisi i početak školske godine krajiških osnovoškolaca i srednjoškolaca.

cazin net