<

Država će izdvojiti oko 100.000 maraka za izmještanje crkve iz dvorišta Fate Orlović?

Izmještanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović, po svemu sudeći, bit će plaćeno iz državnog budžeta. Nagovještaj ovakvog ishoda dobili smo od zamjenika ministra za ljudska prava, izbjeglice i raseljena lica BiH Dževada Mahmutovića.

On je prokomentarisao najavu direktora Republičke direkcije za raseljena lica i migracije RS-a Marka Aćića da će entitetske vlasti zatražiti od Vijeća ministara BiH da država snosi troškove izmještanja crkve.

– Gospodin Aćić je upravu kada kaže da je u postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu država BiH bila tužena strana, a ne entiteti. Zbog toga će Ministarstvo za ljudska prava, izbjeglice i raseljena lica BiH podržati zahtjev da se iz državnog budžeta plati izmještanje crkve, kada entitetske vlasti upute takav zahtjev – kazao je Mahmutović.

Podsjećamo, rok za izmještanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, prema odluci Evropskog suda za ljudska prava, ističe 1. aprila. Za sada je poznato samo da bi ona trebala biti izmještena na ulaz u Bratunac. Do sada su iz nje iznesene sve pokretne stvari.

Međutim, još uvijek se ne zna kada će izmještanje početi, koliko bi trebalo trajati, te ko i kako će obaviti dislociranje.

Prve procjene govore da bi izmještanje crkve trebalo koštati oko 100.000 maraka.

Autor: Oslobođenje

<