<

Dok tragaš za riječi kojom se liječi

Jutarnje sunce svojim zrakama budi svaki dio našeg bića. Svojim čulima osjećaš kako snažno uzvikuje: POKRET!

Pruža ti se prilika da osjetiš kako život kola tvojim venama, da zaradiš, da se družiš, da pomogneš, da iskusiš, da vidiš, da otkriješ …

Nebrojeno mnogo mogućnosti i uloga u areni, gdje ne samo da možeš, nego si ti upravo taj na kojeg se čeka.

Imaš veliku snagu i znanje, ali si skovan okovima vlastitih ili tuđih obrazaca misli i ponašanja, koji ti ne dopuštaju da se iskažeš.

Sama pomisao da se oslobodiš ove čahure siječe ti noge, jer u podsvijesti odjekuju riječi tvojih velikana, onih koje svojim bićem poštuješ, i oni vrište: NEMOJ!

I zalud ti snaga i znanje da bi nešto mogao, ako nema hrabrosti da nametnute zidove porušiš i uradiš iskorak. Kako će onda to što imaš kao dar, da dođe do svog mušterije…

Zalud ti ljepota leptiru, ako ne želiš izaći iz čahure … zalud ti oči sokole ako ostaješ u jajetu ili se bojiš iskočiti iz gnijezda … zalud ti lijep glas slavuju ako ne zapjevaš … I ovih zalud primjera je mnogo, na svaku tvoju vještinu, znanje i mogućnost po jedno.

Gledaš sokolovi lete, leptiri oduševe svojom ljepotom, slavuji pjevaju … a ti?

Čitaj u suri Ali Imran: „Gospodaru, ti ovo nisi uzalud stvorio …“

Pa nisi ni ti uzalud stvoren. Stoga ne slušaj okove, poslušaj riječi koje te opisuju i pogledaj put koji traži tvoje znanje i snagu, i pokaži se onima koji upravo to žele da vide …

„ … radite! Allah će vaš trud vidjeti, a i Poslanik njegov i vjernici …“

Ponovo, i uvijek ponovo čitaj riječi: „Uputi nas na pravi put – sirati mustekim“ i konačno kreni tim putem. Odvažno preuzmi svaku ulogu koja ti se nudi, i potpuno joj izmiri hak (pravo).

Sa podignutim rukama ka nebu kaži:

Utječem se božanskim tekstom, potpunim riječima koje slijedim (bi kelimatillahi ttamati), od svakog buntovnika (šejtana) koji kinđuri svoj govor i svakog oka koje okviruje. Onoga oka koje želi da budem onakav kakvim me ono vidi, a ne ono što jesam, što želim i treba da budem.

Krenuti ka ostvarenju svog cilja ne znaci krenuti putem nemogućih fikcija i vlastitih želja. Tvoj cilj je tvoj sudbinski put, mnogoznačan, i potpuno koristan tebi i okolini.  Da ga napiseš, znaci da ga iz dubine svoje iskopas i pravednim riječima opišeš … Tada će riječi sa početka ovoga teksta imati potpuno novo značenje.

Prepoznaj se!

Za Akos.ba piše: Mahalbašić Muris

<