Dogovoreno je da BiH nastavi NATO put

Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a potpisali su danas 12 principa za formiranje vlasti u BiH, kojim je taj proces konačno otkočen.

Na današnjem sastanku u Sarajevu su Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović postigli dogovor u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH, te potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou.

Potpisani principi, između ostalog, podrazumijevaju okvir za daljnju saradnju u vezi s nastavkom NATO puta BiH te deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH i formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih 30 dana.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas se u Istočnom Sarajevu obratio novinarima.

– Ovaj sporazum bi se trebao provesti u roku od 30 dana. Učinićemo sve kako bi spriječili odugovlačenje provođenja ovog sporazuma. Ako ne bude proveden u zadatom roku, onda ćemo razmisliti o daljim akcijama i to bi stvorilo mnogo problema i dovelo bi u pitanje suverenitet BiH. Ako sporazum ne bude proveen u zadatom roku SNSD će blokirati rad svih institucija – kazao je Doik.

– „Tačka sporenja je bio zahtjev SDA da se osigura i uputi Godišnji nacionalni plan za NATO. Mi smo se dogovorili da će se integracije odvijati u skladu s Ustavom, uvažavajući sve nivoe vlasti i da će se nastaviti saradnja s NATO-om“, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da su partneri postigli dogovor o podjeli resora u okviru novog Savjeta ministara BiH.

SNSD-u će, osim predsjedavajućeg, pripasti Ministarstvo komunikacija i saobraćaja, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, na čijem čelu će biti ministar iz reda ostalih iz RS.

Na čelu Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane BiH u naredne četiri godine biće kadrovi SDA, a HDZ-u BiH će pripasti Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.
SAFF.BA