Do 2. septembra ljeto, onda pripremite topliju garderobu

eć od 2. septembra slijedi pogoršanje vremena.

Meteorolog amater Nedim Sladić je ukazao na to kakve se vremenske prilike prognoziraju u Bosni i Hercegovini za narednu sedmicu. Ako je suditi po prognozi, meteorološke prilike u zemlji će narednih dana biti promjenjive nagovještavajući smjenu godišnjih doba.

Naglasio je šta se očekuje do ponedjeljka, 2. septembra.

“Što se tiče vremenskih prilika do 2. septembra, ostaje natprosječno toplo u našoj zemlji. Južnim i jugozapadnim visinskim strujanjem pritječe osjetno topao zrak u naše krajeve. Do 2. septembra očekujemo sunčano vrijeme uz malu ili umjerenu oblačnost”, rekao je Sladić za portal Radiosarajevo.ba.

Već od 2. septembra slijedi pogoršanje vremena.

“Kiša, lokalni pljuskovi i gmrljavina su mogući u drugom dijelu dana kako postoji ta manja količina zraka koja kruži u visinskom polju atmosfere. To će detabilizirati atmosferu uglavnom u predplaninskim i planinskim područjima, te uz dinarski sistem u drugom dijelu dana kada može biti kratkotrajne ili slabe kiše – uz mogući pljusak sa grmljavinom”, objasnio je.

“Od drugog septembra krajem dana, pa trećeg septembra u gotovo cijeloj zemlji doći će do naoblačenja sa sjeverozapada. To će biti uzrokovano prolaskom hladnog frontalnog sistema koji će biti poprilično izražen. On će donijeti obaranje temperature zraka, ponegdje za više od 15 stepeni u odnosu na sadašnje vrijednosti. Tako da se očekuju kiša, pljuskovi, a ponegdje i grmljavina. Moguća su i grmljavinska nevremena prilikom prolaska te hladne fronte”, kazao je ovaj meteorolog amater dodavši:

“Osvježite će. Temperature zraka opast će već od 3. septembra i past će uglavnom na prosječne vrijednosti.”

Naglasio je kada se može očekivati prestanak kišnih padavina i povećanje temperatura zraka.

“Smirenje vremenskih prilika treba očekivati od onog četvrtka (op. a. 4. septembar). Doći će do postepene stabilizacije vremenskih prilika. Bura će u Hercegovini postepeno slabiti na umjerenu. Do kraja dana će biti slabog intenziteta. Temperature zraka će ponovo porasti”.

Obrazložio je do kojih vrijednosti će se temperature povećati.

“U vrijeme zahlađenja će se one spustiti do jutarnjih osam stepeni Celzijusvoih u većem dijelu centralne Bosne. Njihova vrijednost se kreće od sedam do 12, na jugu do 17. Najviše dnevne će biti uglavnom između 18 i 23, na jugu do 28 stepeni Celzijusovih. S tim da čim prođe ta epizoda nestabilnijeg vremena, temperature zraka, jutarnje i dnevne će porasti, tako da se u Bosni prognoziraju do 24 stepena Celzijusova, a u Hercegovini do 29”, zaključio je Sladić.