DA LI GUBIMO ABDEST AKO ZAPALIMO CIGARETU DO DŽAMIJE?

Odgovor na to pitanje pronašli smo na stranici Islamske zajednice u BiH, a on glasi…

Pitanje: Selam.

Zanima me da li sam izgubio abdest ako zapalim cigaru, tj. da li cigara (duhan) kvari abdest?

Odgovor: Eselamu alejkum!
Pušenje cigare ne kvari abdest. Savjetujemo Vam da prestanete pušiti, jer je pušenje štetno po zdravlje čovjeka, a sve što šteti zdravlju islam zabranjuje.

Na pitanje odgovorio muftija prof. dr. Enes Ljevaković

“Uzimajući u obzir strogu kur’ansku zabranu: “Ne bacajte se svojim rukama u propast” i njenu primjenu na pušenje duhana, možda se može upotrijebiti i najjači stepen zabrane u šerijatu “haram” u slučaju pušenja duhana uvažavujući savremena saznanja i otkrića o štetnosti spomenute pojave o kojoj govore izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije i medicinske nauke. Ako bismo i pokazali neku rezervu prema upotrebi termina “haram” – stroga zabrana, nema dileme oko toga da tu pojavu okarakterišemo kao strogu pokudu (mekruh tahrimi), posebno imajući u vidu da pušenje duhana šteti ne samo zdravlju pušača, već i zdravlju svih onih koji dolaze u dodir sa duhanskim dimom, posebno zdravlju djece. Vjerovjesnik a.s. je rekao: “Nije dozvoljeno nanositi štetu niti na štetu uzvraćati štetom.”

Prema tome, možemo konstatovati sljedeće:

  1. da je pušenje, kao po zdravlje opasna i štetna pojava, zabranjeno, a ta zabrana je još jača ako se njime šteti i drugima, ili se još i propagira među njima,
  2. ukoliko je neugodan miris duhana pušača dovoljno intenzivan da uznemirava klanjače, onda je pokuđeno da dolazi u džemat analogno slučaju dolaska u džamiju nakon jedenja bijelog luka i sl. hrane koja emitira neugodan miris.”

Dr. Zakir Naik je takođe odgovorio na ovo pitanje tokom jednog od svojih predavanja. I, prema njemu je pušenje duhana takođe zabranjeno.

svjetlo dunjajluka.com