<

Čović odbija razgovor o Domu naroda i šalje radikalne poruke

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine još jednom su pravo lice pokazali Dragan Čović i HDZ.

Čović je na početku obraćanja govorio u maniru Milorada Dodika, navodeći kako svi u BiH pokušavaju vještinom komunikacije između sebe uzeti ono što im odgovara iz Dejtona, Ustava i slično. Nakon priče o Dejtonu prešao je na Ustavni sud gdje mu kao i Dodiku smetaju strane sudije.
“Postoje institucije koje mogu kompetentno kazati kad nešto nije u skladu s Ustavom, ali mi imamo problem što ta institucija unutar sebe ima tri predstavnika međunarodnih institucija”, rekao je.

Zatim se dotaknuo prijedloga o reduciranju ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH.
“Kad neko kaže da želi ugasiti jedan dom jer misli lakše donositi odluke. Šta bi to značilo lakše donositi odluke? To bi u FBiH značilo da dominantna većina može donijeti sve odluke kad se naljuti, čak se ne mora ni naljutiti – u Vladi FBiH, u Zastupničkom domu i sve je riješeno. Zato je dobro da razgovaramo mi ovdje, jer ovi ljudi što sada sjede u nekim uredima u Sarajevu (međunarodna delegacija) žele nam pomoći, ali ja sam siguran da ,ako ova zemlja ima ikakvu budućnost, oni nikada više neće u naše ime donositi odluke. Toliko o odlukama bivšeg visokog predstavnika”, naglasio je Čović.

Klub Srba predložio da Dom naroda kaže da visoki predstavnik ne postoji, spomenut građanski rat u BiH, a Čović i HDZ sve podržali

Sredoje Nović (SNSD), degelat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u ime Kluba delegata iz reda srpskog naroda predložio je zaključke o kojima se treba izjasniti Dom naroda nakon rasprave o krizi u Bosni i Hercegovini.

– Razlog za nefunkcioniranje Doma naroda je bespravna odluka visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je nametnuo dopunu Krivičnog zakona, što nije imao pravo – jedan je od predloženih zaključaka Kluba delegata iz reda srpskog naroda.

saff.ba

<